Kan man stole på Justitsministeriets skønmaleri?

87 pct. af borgerne i Danmark har angiveligt tillid til, at politiet vil hjælpe dem, hvis de har brug for det, og 89 pct. angiver, at de grundlæggende føler sig trygge i deres nabolag. Det er en af konklusionerne i en ny tryghedsundersøgelse fra Justitsministeriet, skriver Berlingske med propagandatjenesten Ritzau som kilde.

Det står helt tydeligt for mig som justitsminister, at politiet udfører deres opgaver med en kæmpe dedikation og mod. Vi har i de senere år styrket dansk politi massivt for at bringe politiet tættere på borgerne. Jeg tror, at disse tiltag har været med til at styrke befolkningens tillid til politiet”, udtaler Socialdemokratiets Komiske Ali Peter Hummelgaard (S).

Mens Justitsministeriet egne undersøgelser således viser, at 89 pct. af borgerne i hele Danmark angiver, at de grundlæggende føler sig trygge i deres nabolag, står det sort på hvidt på TryghedsFondens hjemmeside, at ”utryghed ved at gå i det kvarter, hvor man bor, efter mørkets frembrud er steget markant. Siden 2015 er andelen af utrygge vokset fra 11 pct. til 20 pct.”

I april 2023 kunne Berlingske berette, at en ny måling fra konsulentbureauet Primetime viser, at danskernes tillid til både politikere, til Folketinget og til embedsmænd (hvilket må omfatte politiet) på bare et år har taget et endog meget kraftigt dyk. Tilliden til, at ”embedsmænd handler ansvarligt og korrekt” blandt de adspurgte er faldet fra 55 pct. i 2021 til nu 36 pct.

Ifølge Hummeltoft er tilliden til politiet styrket, mens utrygheden ifølge Tryghedsfonden og konsulentbureauet Primetime er vokset. Der er altså noget, der ikke hænger sammen.

Den sidste politiaftale, der ellers skulle øget antallet af politibetjente til 11.700 ved udgangen af 2023, giver kommunerne mulighed for at tage sig af opgaver, politiet ikke kan løse, og sikre ro og orden med egne tryghedsvagter. Det kan derfor ikke undre, at borgerne over hele landet tager loven i egen hånd. I flere velhaverkommuner er man gået i gang med at oprette private vagtværn, fordi politiet ikke kan varetage borgernes sikkerhed.

I indvandrertunge områder opretter boligselskaberne tryghedsteams bemandet med forhenværende politibetjente, fordi man ikke kan forvente resolut og kompetent handling fra det politi, som plejer at gå i lang bue uden om de betændte parallelsamfund.

Boligselskaberne er begyndt at ansætte tidligere politibetjente for at skabe større tryghed. Både det københavnske boligselskab Bo-Vita og Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) med afdelinger i blandt andet Vollsmose har ansat forhenværende politibetjente.

Den fundamentale samfundsopgave, der afgør, om borgerne føler sig trygge eller ej, kan dansk politi altså ikke løfte.

I 2010 lovede Rigspolitiet, at politiets indsats mod indbrud skulle forbedres. Men ti år senere konstaterede Rigsrevisionen, at mens sagsbehandlingstiden hos politiet var steget, ender blot 4 ud af 100 indbrud med at blive opklaret.

I Nordsjælland viser en opgørelse fra Danmarks Statistik en opklaringsprocent sidste år på 3,9 pct. ’”Opklaringsprocenten er skræmmende lav. Dermed er det måske også svært at få bremset problemet med indbrud, for risikoen for at blive taget er jo skræmmende lille. Det er et kæmpe problem for os”, har Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani (V) oplyst over for Berlingske.

I de større byer kan man se en eksplosion i antallet af dørtelefoner, udendørs videoovervågning og aflåste hoveddøre. Justitsministeriet påstår, at danskerne føler sig trygge, men borgernes adfærd vidner om dyb mistro til hinanden og politiet.

Det er især den muslimske indvandring fra MENAPT-landene, der har sat danskernes tillid til, at de trygt kan interagere med fremmede, under kraftigt pres. Folk er holdt op med at agere som tillidsfulde individer, især i de ghettoområder og bydele, som ikke længere er under dansk jurisdiktion. Talrige undersøgelser dokumenterer, at mangfoldighed forringer tilliden i samfundet, især på lokalt niveau.

Statens vigtigste opgave er som bekendt at garantere borgernes fysiske sikkerhed ved hjælp af politi og forsvar. I Danmark, som er et af verdens rigeste lande, burde det være en selvfølge, at statens politistyrker er både tilstrækkeligt store, veluddannede og veludrustede til at løse deres opgave. Men virkeligheden er, at danskerne ikke har tillid til, at politiet kommer, når de ringer.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)