Leonard Cohens “Smukke tabere” i nyoversættelse

Smukke tabere er formentlig Leonard Cohens mest læste og fejrede litterære værk. Romanen udkom, før Cohen begyndte sin karriere som sanger og sangskriver, og den dag i dag er den bredt læst i hele verden og betragtes som den første egentlige post-moderne roman i canadisk litteratur. Smukke tabere mimer den mørke poesi og tørre humor i Cohens tidsløse sangtekster om tab, kærlighed, sex og religion.

Omdrejningspunktet for Smukke tabere, er de tre hovedpersoners intrikate kærligheds- og elskovstrekant samt deres særdeles fejlbarlige personligheder. Den navnløse hovedperson, hans kone Edith og deres mystiske ven og mentor ’F’ deler en stor fascination og erotisk lyst rettet mod Catherine Tekakwitha, en helgen, som var en del af mohawk-stammen. Deres fælles fantasier om hende udbygges hurtigt, men den komplekse trekant smadres, da Edith og ’F’ dør i starten af romanen, og hovedpersonen tvinges til at konfrontere sit eget syn på smerte, kærlighed, troskab og lidenskab i en stribe erotiske flashbacks.

”Catherine Tekakwitha, hvem er du? Er du (1656-1680)? Er det nok? Er du den hellige Irokeserjomfru? Er du liljen ved Mohawk-flodens bredder? Må jeg elske dig på min egen måde?” (Citat fra bogen)

Leonard Cohen blev født i 1934 i Westmount, Canada. Han er en af det tyvende århundredes mest populære sangere og musikere, og hans digte og romaner er oversat til mere end 25 sprog. Han døde i 2016.

LÆS OGSÅ:  12 danskere i fornemt selskab hos amerikansk forlagsgigant

Den danske oversættelse er forsynet med et forord af musiker og sangskriver, Katinka Bjerregaard, der fik taget sin poetisk mødom, da hun som 17-årig for alvor begyndte at lytte til Cohens tekster, der udgjorde lydtapetet i hendes barndomshjem. Mødet med Cohens poesi lærte hende, at ordene godt kan stå i verden af sig selv.

Fakta om bogen:

Titel: Smukke tabere
Forfatter: Leonard Cohen
Forord: Katinka Bjerregaard
Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740674101
Sidetal: 335
Vejl. pris: 229,95 kr.
Udgivelsesdato: 25. februar 2022

Den nyoversatte udgave af Leonard Cohens “Smukke tabere” har forord af Katinka Bjerregaard.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)