Mareridt for EU: De EU-skeptiske partier på højrefløjen står til kanonvalg

Foto: Ungarns konservative premierminister Viktor Orben er stærkt modstander af EUs ønsker om øget magt over medlemslandene på bekostning af nationale demokratier. (Creative Commons, https://www.flickr.com/photos/eppofficial/13581867193)

Europaparlamenets to største partier, der begge er tro støtter af EU-kommissionen, står til at miste deres flertal. Samtidigt går EU-skeptiske partier frem i meningsmålingerne.

Der er valg til Europaparlamentet i maj, og meget tyder på, at den gamle EU-begejstrede garde får en lussing af vælgerne.

Pro-EU gruppen Det Europæiske Folkeparti, der bl.a. tæller det danske parti de Konservative, står til en tilbagegang fra 217 pladser i EU-parlamentet til 183. Og den Progressive Alliance af Socialister og Demokrater, hvori det danske Socialdemokratiet sidder, står til en tilbagegang fra 183 pladser til 135. Det skriver The Guardian.

De to partier er begge tro støtter af det bestående EU-system, og tilsammen har de altid siddet på flertallet i parlamentet. Men det er formenligt slut fra maj. Ifølge The Guardian vil de to partier gå fra 53 procent tilsammen til 45 procent efter valget.

LÆS OGSÅ:  Klumme: EU-toppen vil ødelægge Europa

EU-skeptikere vokser

Samtidigt vokser de EU-skeptiske partier på højrefløjen.

Tre EU- og indvandringsskeptiske partier, herunder partiet Europa af Nationer og Frihed, står til at erobre 21,5 procent af pladserne.

Dertil kommer et fjerde EU-skeptisk parti, det venstreorienterede Europæiske Forenede Venstrefløjs/Nordiske Grønne Venstre, der bl.a. tæller Folkebevægelsen mod EU. Partiet står til at få godt 7,1 procent af stemmerne.

Foto: Guy Verhofstadt, leder af EU-partiet Alliancen af Liberale og Demokrater (ALDE) (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guy_Verhofstadt_die_30_Martis_2012.jpg)

De fire EU-skeptiske partier tilsammen kan altså komme til at udgøre tæt på 30 procent af pladserne i EU-parlamentet efter valget i maj.

EU-støtte: Et mareridt

Lederen af pro-EU partiet Alliancen for Liberale og Demokrater advarer om, at Europa kan løbe ind i en periode, hvor øget støtte til nationalstaterne underminerer EUs magt. Han håber derfor på en reformation af unionen.

LÆS OGSÅ:  EU opfører sig som en mafia efter det franske valg: Juncker og Mogherini lykønsker Macron

“Vi har pligt til at reformere … hvis vi fejler vil tragedien, mareridtet, blive til virkelighed,” siger han ifølge The Guardian.

Ikke meget tyder dog på, at EU er på vej mod en reformation. Tværtimod. En middelhavsflåde styret fra Bruxelles sejler fortsat titusinder af illegale indvandrere til Europa, og EU-kommission arbejder i disse måneder på at tage magten over medlemslandenes selsskabsskat.

I Danmark står regeringen i disse dage til at tabe en sag imod EU om dagpengeregler.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb