S skaber ny fortælling om Danmarks befrielse

Mette Frederiksen holdt mandag aften en tale om 75-året for Danmarks befrielse, skriver Berlingske.

I hendes tale om befrielsen fortsættes den idealiserede historiefortælling. Samarbejdspolitikken blev måske antydet i en halv sætning, men ikke nævnt ved navn. Mette Frederiksen kom heller ikke ind på den tysk-venlige neutralitetspolitik. I hendes historiefortælling var nationen samlet under Anden Verdenskrig. ”Danmark stod sammen om vores demokrati”, sagde hun.

Glemt var det retsopgør, hvor love med tilbagevirkende kraft straffede kollaboratører, selv om mange af dem kunne hævde at have handlet i ånden af samarbejdspolitikken.

Glemt var også den dybe bitterhed, som mange modstandsfolk følte, da socialdemokraten Vilhelm Buhl blev sat i spidsen for den første regering efter befrielsen.

Buhl er en af besættelsestidens mest omstridte politikere. I sin ”stikkertale” i 1942 opfordrede han danskerne til at angive modstandsfolk – og til gengæld fremme en forståelse af, at redningen af de danske jøder ikke ville have været mulig uden samarbejdspolitikkens førende skikkelser. En blanding af fortielse og positiv fortolkning, som skulle lade et kompliceret stykke danmarkshistorie stå i et rosenrødt skær.

Et maleri af Vilhelm Buhl hænger i dag i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg.

24NYT: Mens alle tænkelige nationaliteter ofrede menneskeliv for at forsvare Europa, hyggede det æreløse, defaitistiske og opportunistiske Danmark sig i smug.

Under den 2. verdenskrig var Danmark Nazitysklands næststørste handelspartner og bevarede fulde diplomatiske forbindelser til landet frem til den 5. maj 1945.

Danmark gjorde ikke, som andre lande havde gjort. Danmark havde ikke ydet modstand, oprettet eksilregeringen i London, ja, Danmark havde endda underskrevet Aksemagternes Antikomintern pagt i selskab med regimerne i Østeuropa.

Den danske regering godkendte udstationering af en division danske elite-SS-tropper til Østfronten og sendte 100.000 danskere til Tyskland som gæstearbejdere i rustningsindustrien. Det kostede menneskeliv.

Det kostede også menneskeliv, at danske entreprenører byggede bunkere for besættelsesmagten, og dansk landbrug eksporterede fødevarer til Tyskland og fungerede i realiteten som Hitlers spisekammer.

Hvis resten af verden havde tænkt som de danske samarbejdspolitikere, ville Hitler have vundet krigen og Europa været nazistisk”, sagde Anders Fogh Rasmussen. Den lille danske stammes kræmmeragtige adfærd har han beskrevet med ordene ”ussel”, ”et eklatant politisk moralsk svigt” og ”en fejhed”.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)