Sølvmedalje til de danske boligpriser

Prisstigningerne på det danske boligmarked rækker til en plads næstøverst på medaljeskamlen i EU.

En del boligejere vil typisk bruge friværdien på boligen eller andet forbrug – andre boligejere overvejer at sælge, når priserne stiger. Foto: Home

Hvad har Danmarks håndboldherrer og det danske boligmarked til fælles? De har begge vundet en sølvmedalje!

Håndboldhistorien kender de fleste fra årets OL i Tokyo. Den anden sølvmedalje kan det danske boligmarked hive hjem for de næststørste prisstigninger i EU fra 2020 til 2021.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og EUROSTAT, som Home har kigget nærmere på

Ifølge tallene er de danske boligpriser steget 15,3 % fra første kvartal 2020 til første kvartal 2021, hvilket er en procentmæssig prisstigning, der er næsten tre gange større end gennemsnittet af EU-landene.

‘Sølv’ er godt for boligejerne

At sølvmedaljen tilfalder det danske boligmarked, er ifølge Home ingen overraskelse.

– Det har været et travlt år for landets ejendomsmæglere. Et lavt udbud og en høj efterspørgsel har skabt en uligevægt på boligmarkedet, hvilket har fået priserne til at stige, fortæller Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

De danske boligejere kan lune sig på prisstigningerne, som betyder, at boligens friværdi er øget, hvilket på sigt kan komme nye ejere til gavn.

– En del boligejere vil typisk bruge friværdien på at renovere og forbedre boligen. På den måde bliver boligen bragt i bedre stand, den bliver mere energivenlig og dermed mere værd, fortæller Homes analytiker.

Godt for danske arbejdspladser

LÆS OGSÅ:  Historisk hændelse på boligmarkedet: I 2020 er intet, som det plejer

Det er ikke kun de danske boligejere, der kan glæde sig, for ifølge chefanalytiker hos Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen, kan udviklingen på boligmarkedet og de stigende priser også være særdeles positivt for den danske økonomi.

– De stigende boligpriser giver noget privatøkonomisk tryghed. Det skaber et godt grundlag for et stærkt forbrug, men uden at det er drevet af, at folk låner en masse penge. Men man holder måske lidt mindre stramt på de penge, man har, vurderer hun.


Venter der flere ‘medaljer’?

Om der venter flere medaljer til det danske boligmarked, kan være svært at spå om. Alt tyder dog på, at roen er ved at indfinde sig, og at boligmarkedet endelig kan få tid til at restituere efter en hård kamp.

‘Guldet’ gik ifølge statistikken til Luxembourg med 17,0 %.