Regeringen og de borgerlige partier har indgået en internationalt usædvanlig aftale om en særlig forbudsliste, der skal tælle enkeltpersoner, foreninger og myndigheder, som vil donere penge til blandt andet danske moskeer.
Det er første gang, at danske politikere griber ind over for donationer til trossamfund, og i Europa er der ikke andre lande end Østrig, som ligesom Danmark nu forbyder visse udenlandske pengegaver til moskeer.
Professor og moskéforsker Lene Kühle fra Aarhus Universitet vurderer det som afgørende, om udlændingemyndighederne sætter Diyanet, det tyrkiske religionsministerium, på forbudslisten.
”Hvis de ikke gør det og heller ikke går efter Marokko, der også sender imamer hertil i Ramadanen, betyder det på sin vis ikke så meget. Ser vi bort fra enkelttilfælde som Taiba-moskeen og Rovsingsgade-moskeen, er der trods alt ikke så mange moskeer i Danmark, der har fået bidrag fra udlandet, og langt de fleste moskeer vil ikke blive påvirket af listen. For dem vil forbuddet primært blive anset som symbolsk. Men går myndighederne efter Diyanet, kan det få omfattende betydning. Det kan blive en ret stor krise i moskemiljøet, selv om de tyrkiske moskeer er relativt velfungerende”, siger Lene Kühle til Berlingske.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)