Aarhusianerne går efter stjernerne

Astronomi i Aarhus. Science Museerne åbner nu for billetsalget til efterårs- og vintersæson 2020 for stjerneforevisninger på Ole Rømer-Observatoriet.

Når de lyse sommernætter går på hæld, kan aarhusianerne igen komme til stjerneforevisninger på Ole Rømer-Observatoriet. I 2018 og 2019 måtte museerne melde alt udsolgt til både Fuldmåneaften og forevisninger på Ole Rømer-Observatoriet lang tid i forvejen. Tendensen fortsætter i 2020, hvor efterspørgslen på astronomiformidling også er meget stor. Men på grund af risikoen for spredning af Covid-19 har Science Museerne valgt kun at sætte halvdelen af billetterne til salg i 2020.
.
“Vi tager situationen meget alvorligt, ligesom resten af Aarhus Universitet. Derfor sørger vi for, at vores formidling er forsvarlig, samtidig med at kvaliteten er lige så høj, som den plejer at være”, siger direktør for Science Museerne Bent Lorenzen. ”Men det er klart, at Covid-19 skaber en yderligere udfordring i forhold til at kunne matche den stadigt stigende efterspørgsel.”

Science Museerne har som mange andre museer i Østjylland oplevet en juli med besøgsrekord, og interessen ser nu ud til at fortsætte på astronomifronten.

”Samlet set er det klart, at besøgstallet i 2020 vil afspejle, at vi har haft lukket en lang periode, og at vi – som nu –  er nødt til at tage vores forholdsregler i forhold til, at vi ikke bliver for mange til vores arrangementer. Men vi er fortrøstningsfulde. For vi kan se, at tendensen er, at folk bliver ved med at efterspørge formidling af naturvidenskab og astronomi. Og det er jo vores kerneopgave. Så det er glædeligt, at de besøgende kan lide, hvad vi laver og forhåbentligt får en ny interesse og viden med sig hjem,” siger Bent Lorenzen.

LÆS OGSÅ:  49-årig kvinde sigtes for seksuelle overgreb mod mindreårig pige

Science Museerne har mange nye ideer til astronomi-formidlingen i de kommende år.

”Vi vil gerne udvikle vores formidlingstilbud på det smukke, gamle observatorium. Vi vil fortælle historien om bygningen, om astronomiens historie og fortsat give unikke muligheder for at se ud i verdensrummet”, siger Bent Lorenzen.

Vil man en tur på Ole Rømer-Observatoriet i 2020, skal man dog være hurtig. Man forventer, at der vil være udsolgt for resten af året indenfor de kommende uger. Fuldmåneaftnerne i resten af 2020 er allerede udsolgt på nær enkelte billetter i november. Billetter til planetarie-forestillinger på Steno Museet i weekenderne (kl. 12 og kl. 14) kan købes i billetsalget på den aktuelle dag. Derudover søsætter Science Museerne bl.a. en astronomiblog i efteråret sammen med studerende fra Aarhus Universitet som en del af Science Museernes samlede indsats “Astronomi i Aarhus”.

Fakta
Science Museerne har ca. 15 forevisninger på Ole Rømer-Observatoriet pr. måned i den
mørke tid. Sæsonens første forevisning er 6. oktober 2020, og det koster 25 kr. for en billet. Alle forevisninger varetages af studerende fra Aarhus Universitet og er baseret på aktuel forskning. I kombination med to forevisninger hver aften i efterårsferien og vinterferien, den månedlige Fuldmåneaften på Steno Museet og weekendforestillinger i Planetariet er der flere muligheder for en stjerneoplevelse både efterår og vinter.