Angiverportalen Berliner Register


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

I Berlin opfordres borgerne til at angive tilfælde af racisme og højreekstremisme, men ikke af indvandrervold eller venstreekstremistisk vold, via portalen Berliner Register. Med dette skævvredne fokus udgives der årligt en evalueringsrapport, der kan danne grundlag for politiske tiltag. Det kan frygtes, at nogle af de indsamlede oplysninger bruges til personlig chikane. 

Indrapporteringskontorer i Berlins 12 distrikter

Berliner Register oprettede deres første indrapporteringskontor i Pankow i 2005. Siden fulgte andre kontorer i det tidligere Østberlin efterfulgt af kontorer i vest. Der har siden 2016 været indrapporteringskontorer i hvert af Berlins 12 distrikter, og hovedkontoret ligger i Lichtenberg-distriktet. Derudover er der ifølge hjemmesiden mere end 230 kontaktsteder. Dette antal varierer, og på hjemmesiden instrueres personer, der gerne vil være indberettere: ”Du bekendtgør i dit nærmiljø, at du er et kontaktsted.”

Koordinationsarbejdet for de 12 distrikter er siden 2018 blevet varetaget af Kati Becker, der i sin ungdom var med i Antifa. 

Berlins senat har i perioden 2014-2023 støttet Berliner Register med i alt 3,9 mio. euro (29,2 mio. kr.). Alene i år 2023 lød støtten på 828.500 euro (6,18 mio. kr.). Beløbsstørrelsen fremgår ikke på registrets hjemmeside. Det oplyses, at der ud over støtte fra senatet også kommer støttemidler fra enkelte distrikter og fra det føderale program Partnerskab for Demokrati. 

Nogle eksempler fra registret

Borgerne kan angive hændelser, der vurderes at være racistiske, antisemitiske, LGBTIQ*-fjendtlige, romafjendtlige, højreekstreme, socialchauvinistiske, handikapfjendtlige eller antifeministiske.

LÆS OGSÅ:  Kritik af regeringens lov om regulering af sociale medier ved åben høring d. 27.04

De anmeldte hændelser kan være fuldt lovlige, men Kati Becker taler ikke desto mindre om ”gerningsmænd”. 

Blandt de opsatte klistermærker, der er blevet indrapporteret til Berliner Register, kan nævnes følgende: ”Ingens venstrefløjsfascister! Bekæmp Antifa!” eller ”I dag er vi tolerante, i morgen fremmede i eget land”. ”Vær aktiv imod moskébyggeri og islamisme”. Et klistermærke med teksten ”Der er kun to køn” kategoriseres som værende højreekstremt.

FOCUS Online har blandt andre nævnt disse eksempler på indberetninger: 

Racistiske bemærkninger: en kvinde i Charlottenborg beklagede sig over udlændinge og migranter i Berlin og sagde, at disse blev favoriseret, og at hun derfor ikke længere følte sig sikker i Tyskland. 

”Racistisk hetz i bus”: To ældre kvinder faldt i snak i bus X33. De udtalte sig adskillige gange racistisk om fremmedes og flygtninges opførsel i deres nabolag… De hævdede under samtalen, at flygtninge får fortrinsret på boligmarkedet, mens tyske familier forgæves søger at komme ind. 

”Strukturel forskelsbehandling af en roma-klient i en gældsrådgivningscenter i Neukölln”: I et gældsrådgivningscenter i Neukölln udtalte en rådgiver sig nedsættende om klientens manglende kendskab til tysk. Hun sagde, at klienten, en kvindelig roma, skulle tale tysk for at kunne forstå sine breve.

”Ingen adgang til sommerbadet i Neukölln for unge migranter”: To 14-årige drenge med indvandrerbaggrund blev nægtet adgang til Sommerbad Neukölln med den begrundelse, at unge generelt ikke mere ville få adgang. 

LÆS OGSÅ:  YouTube er big techs svar på Hohenschönhausen

”Forskelsbehandling af romaer i jobcentret”: En kvindelig roma bliver afvist af jobcentret, fordi det antages, at hun startede sit job udelukkende med henblik på supplerende socialt bedrageri. Samtidig bliver hun beskyldt for ikke at have en ordentlig ansættelseskontrakt. Hendes etårige søn er ikke tilmeldt nogen børnehave, og plejesituationen er derfor uklar. 

FOCUS Online har spurgt Kati Becker, om den anden part er blevet hørt i disse tilfælde, men hun har ikke svaret mediet. 

Et angiversamfund

Man kan foretage sin anmeldelse anonymt uden at anføre navn og telefonnummer. Man skal blot skrive, hvad der er sket, hvor og hvornår. Det er dermed nemt og risikofrit at foretage en anmeldelse af en medborger – også hvis man skulle have et personligt hævnmotiv. 

Berliner Register forsikrer, at alle offentliggjorte hændelser er anonymiserede, og at ingen derfor bliver hængt ud. Andre finder dog deres indsamling af oplysninger stærkt problematisk. 

Nicolaus Fest, der er medlem af Europa-Parlamentet for AfD og for nylig gæstede Trykkefrihedsselskabet, påpeger, at ingen ved, hvad der sker med de indsamlede oplysninger. De har ført til chikane af navngivne personer i lokalsamfund. Arbejdsgivere er blevet kontaktet og er blevet informeret om den ansattes ”brøde”, lige som skoler og børnehaver har fået breve om, hvad navngivne forældre skulle have gjort. 

Andre tyske byer har ifølge Nicolaus Fest ladet sig inspirere af angiverportalen i Berlin og indfører lignende systemer. 

LÆS OGSÅ:  Venstrefløjen har ikke patent på politisk kunst (selvom den selv mener det)

Her knap 35 år efter murens fald er der flere tiltag, der går i retning af mere angiveri af medborgere. 

De Grønne foreslog således i marts 2023 en såkaldt demokratifremmelov. Christoph de Vries fra CDU protesterede imidlertid: ”En statsfinansieret gabestok, der bruges til at fordømme demokratiske meninger i et pluralistisk samfund, er ikke progressiv, men totalitær og uliberal og har intet med mangfoldighed at gøre.” Over for Neue Zürcher Zeitung uddyber han: ”Vi har ikke brug for nogen angiverportal som Berliner Register, hvor udtalelser, der er omfattet af ytringsfriheden, men som er politisk upopulære, kan fordømmes og bagvaskes.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)