Både S og V fusker med tal

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afgav onsdag sit hidtil største valgløfte: Et velfærdsløfte med 69 mia. kr. til kernevelfærden frem mod 2025. Socialdemokratiets Mattias Tesfaye langede efterfølgende hårdt ud efter statsministeren og anklagede ham for at ”snyde på vægten”. Det skriver Berlingske.

Tesfayes anklage er kommet i forlængelse af, at en række økonomer kritiseret de 69 mia. kr. for at være ”talforurening” og ”en form for optisk bedrag”. Venstre lagde nemlig tallene fra hvert år sammen, så tallet blev langt større, i stedet for at se på det reelle løft af det offentlige forbrug i 2025, lød kritikken.

Men ifølge Cepos brugte S i 2018 præcis samme finte i partiets sundhedsudspil. Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, henviser til, at S i sundhedsudspillet fra 2018 lovede 53 mia. samlet til området. Det egentlige løft var dog fuldt indfaset omkring 13 mia. kr. om året. ”Metoden bruges typisk, når et parti eller en regering har et forslag eller forlig, der skal ud over rampen. Og når de ikke synes, at tallene rigtig syner af så meget, så akkumulerer de tallene”, siger Mads Lundby Hansen.

24NYT: Som vælger skal man tage de tal, som magthaverne slynger ud, med et stort gran salt. Magthaverne ophøjer ofte useriøse tal til sandheder, som den uvidende offentlighed anser for urokkelige. Men deres tal holder simpelt hen ikke.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Kommentarer