BERLINGSKES CHEFREDAKTØR INDRØMMER FEJL, MEN AFVISER ”FAKE NEWS”

Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, siger, at avisen har begået en "undladelsessynd".

Tom Jensen udtaler til 24NYT, at det var ”en undladelsessynd”, at hans avis ikke forklarede læserne, at det var en gruppe marokkanske bøller, der stod bag det meget omtalte bøsseoverfald i Holland

Chefredaktør på Berlingske Tidende, Tom Jensen, siger til 24NYT, at der var tale om en fejl, da Berlingske Tidende forleden totalt afetnificerede og dekulturaliserede en nyhedshistorie om, at hollandske mænd oven på et særdeles brutalt overfald på et bøssepar i byen Arnhem i solidaritet er begyndt at holde hinanden i hænderne på offentlig vej.

I artiklen linkes der oven i købet til en hollandsk avisartikel, hvoraf det helt klart fremgår, at det var en marokkansk bande, der stod bag det særdeles brutale overfald. Dette nævnes ikke med et ord i den danske citathistorie.

LÆS OGSÅ:  5 gode råd: Sådan lykkes du i kampen om en studiebolig

24NYT kontaktede Tom Jensen for at finde ud af, om han rent journalistisk kunne stå på mål for afetnificeringen af gerningsmændene?

Tom Jensens skriftlige svar lød således:

“Den pågældende historie er væsentlig. Derfor skrev vi den. Der er ingen instruks her på Berlingske om, at eksempelvis voldsmænds etnicitet ikke må nævnes, når det er relevant. I denne historie ville det have været relevant at gøre det.”

24NYT spurgte derefter, om det at vælge kun at fortælle en del af sandheden eller kun at beskrive en del af virkeligheden, i dette tilfælde altså at undlade den særdeles relevante kendsgerning, at det var en muslimsk bande, der stod bag overfaldet, fordi homofobi er meget udbredt i muslimske kredse, ikke var at betragte som en slags ”fake news”?

LÆS OGSÅ:  Gruppe af unge overfalder 35-årig fodboldspiller i tunnel

Hertil svarede Tom Jensen:

“Nej, det er ikke fake news. Det er en undladelsessynd.”

24NYT fremførte derefter et argument om, at den slags undladelsessynder, såfremt de optræder hyppigt i medierne, hvilket vi anførte, at de gjorde, i sidste ende resulterer med at blive til en slags ”fake news”, fordi den virkelighed læserne får præsenteret af de statsstøttede medier ikke harmonerer med den virkelighed, de oplever i deres egne liv.

Det afviste Tom Jensen kategorisk.

”Fake news er at fortælle en bevidst løgnehistorie eller udøve bevidst forvrængning i beskrivelse af virkeligheden. Det er ikke tilfældet her.”

24NYT: ”Heraf kan udledes, at afetnificeringen i Berlingske var helt og aldeles ubevidst, eller måske var der tale om en freudiansk undladelsessynd?”

LÆS OGSÅ:  Ny socialstrategi skal skabe plads til alle i København

Tom Jensen:

”Det var en fejl. Længere er den ikke.”

Tom Jensen skrev i vinter et større manifest om avisens journalistiske principper, som led i en form for offentlig selvransagelse oven på de to chok, der ramte Vesten sidste år; nemlig Brexit og Trumps valgsejr.

I manifestet står der blandt andet om tidens journalistiske udfordringer:

”(…) Tackler vi derimod udfordringen forkert, kan det føre til, at flere tilvælger alternative nyhedskilder, fake news, ekkokamrenes “sandheder” med udgangspunkt i deres egne definerede virkeligheder i boblerne på sociale medier (…).”

Hvad synes du om Berlingskes forklaring om, at der er sket en “undladelsessynd”? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder og del gerne artiklen på Facebook.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb