Coronas påvirkning på lejeboligmarkedet: Det har sjældent været nemmere at få en bolig som studerende

Sommerens lejeboligmarked har sjældent været bedre. Årsagerne til dette er flere, men corona situationen spiller muligvis en rolle.

Corona er langt fra et ord, som mange tillægger noget positivt. Alligevel ser det ud som om, at nogle af de følgevirkninger som det har bragt med sig, muligvis er skyld i, at flere af de nye studerende i dag står med tag over hovedet.

Det er blevet lettere at finde en bolig – særligt i København

Kigger man på antallet af boligsøgende pr. ledige lejemål, i sommermånederne op mod studiestart, for de sidste tre år, er tallet i år mindsket mærkværdigt – især når man tænker på, at det er et rekordår for antallet af optagne studerende på uddannelserne.

I København er antallet af boligsøgende pr. ledige lejemål faldet fra 17 boligsøgende i 2018 til blot 11 boligsøgende i år. Dette gør København til den by, hvor der er mindst boligsøgende pr. ledige lejemål.

En by hvor tallene er faldet endnu mere drastisk, er Odense. Her var der 174 boligsøgende pr. ledige lejemål i 2018 – hvilket også var usædvanligt højt, mens der er i år kun har været 27 boligsøgende pr. ledige lejemål.

Boligsøgende pr. lejemål 2018 Boligsøgende pr. lejemål 2019 Boligsøgende pr. lejemål 2020
København 17 15 11
Aarhus 20 22 19
Odense 174 51 27
Aalborg 13 21 13
LÆS OGSÅ:  Danskerne har købt bolig for 130 milliarder kroner i år

Kilde: Akutbolig.dk

Coronas indflydelse på lejeboligmarkedet

Årsagen til denne ændring skyldes formentlig flere af coronas følgevirkninger:

Først og fremmest er flere hoteller, pga. krisen, begyndt at leje deres hotelværelser ud på månedsbasis til studievenlige priser. Dette betyder, at flere studerende slipper for den boligstress, som rammer mange op til studiestart. I stedet giver dette dem tid til at komme på plads i deres studieby i ro og mag, samtidig med at de har mulighed for at finde noget mere permanent, når markedet lige så småt stilner af op mod jul.

Spørger man Kollegiekontoret i Aarhus og Studiebolig Odense, fortæller de også, at det aldrig har været nemmere at få fat i en studiebolig hos dem. Dette skyldes både, at udbuddet af studievenlige boliger er blevet større – men hos Kollegiekontoret i Aarhus peger de også på, at en af årsagerne er, at der i år er færre internationale studerende, og denne kundegruppe som regel er deres største ved studiestart.

På mange måder, kan det derfor konkluderes, at corona har influeret til mindre turbulent lejeboligmarked for de nye studerende.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på 785.290 boligsøgende på Akutbolig.dk i sommermånederne juni, juli og august. De boligsøgende er fordelt på 224.878 boligsøgende i 2018, 266.663 boligsøgende i 2019 og 293.749 i 2020, og inkluderer alle boligsøgende i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Alle de boligsøgende er derfor ikke nødvendigvis studerende.

LÆS OGSÅ:  Københavns Kommune indfører akutboliger til nye studerende

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)