Københavns Kommune indfører akutboliger til nye studerende

Med projektet ”Startup Housing” vil Københavns Kommune ved studiestart i år indføre akutte, midlertidige boliger til studerende.

Der bliver konkret tale om ca. 45 beboelsesvogne ved Gl. Ellebjerg station i Valby. Vognene vil stå klar fra august måned og tre måneder frem. Herefter er det forventningen, at de studerende har fundet en mere permanent bolig og vognene vil blive fjernet igen.

– Vi ved, at boligsituationen har stor indflydelse på, om man kommer godt i gang med sit studie og om man kan falde til socialt. Og selvom der ikke er tale om en permanent bolig, så skal de studerende ikke frygte, at de ikke har et sted at overnatte. Det vil give dem lidt ro til at falde til i en ny by og i et nyt studie, og i sidste ende finde et mere varigt sted at bo, udtaler overborgmester Lars Weiss (S).

Huslejen ventes at blive 700 kroner om ugen, og op til fire studerende skal deles om en beboelsesvogn med køkken og bad. Der vil altså være op til 180 pladser.

LÆS OGSÅ:  Stigende afslag på lejligheder i København

– Vi vil være en studievenlig by for alle – uanset hvor i landet du kommer fra og om du har familie og netværk i København. Derfor skal det ikke være spørgsmålet om, hvorvidt man overhovedet kan få tag over hovedet, der afholder studerende fra andre landsdele i at søge mod København, siger Lars Weiss.

Danske Studerendes Fællesråd hilser de nye akutboliger velkomne:

– I Danske Studerendes Fællesråd er vi glade for, at Københavns Kommune giver muligheden for brug af midlertidige studieboligpladser i forbindelse med studiestarten. Vi må ikke glemme, at der fortsat er stort behov for flere permanente, betalelige studieboliger, men de nye midlertidige boliger kan være vigtige i forbindelse med at afhjælpe det store flaskehalsproblem med studieboliger ved studiestarten, siger forperson Mike Gudbergsen.

Studenterrådet ved Københavns Universitet er også glad for initiativet:

– Vi er i Studenterrådet rigtig glade for, at der bliver sat mere fokus på studieboligområdet, som er en kæmpe udfordring for studerende. Disse akutte midlertidige boliger er en god hjælp til studerende. Dog er det kun en lille løsning på et stort problem, og der skal fortsat mange tiltag til, før udfordringen med betalige studieboliger til studerende er løst, siger forperson Kevin Hangaard Olesen.

Det vil koste ca. en million kroner at etablere de midlertidige akutboliger. Hvis 80 procent af pladserne i beboelsesvognene er optaget, vil projektet økonomisk kunne hvile i sig selv.

LÆS OGSÅ:  Tre millioner til at sikre Københavns hjemløse varme i dagtimerne

2021 bliver første år med akutboligerne. Herefter evalueres sæsonen og behovet for akutboliger fremover.