Danmark godt på vej mod en bananrepublik

En ”udbyttende stat” defineres som en stat, som fremmer stærke gruppers (f.eks. politikeres, embedsværkets, hærens mv.) privatøkonomiske interesser. Ifølge prof. Christian Bjørnskov er Danmark godt på vej mod at blive en udbyttende stat med Mette Frederiksen i spidsen.

”Eksempel nr. 1 er af Skats nye vurderingssystem, som tages i brug, selv om det er fejlbehæftet. Statens interesse i at få indkomst fra borgerne trumfer retssikkerhed og almindelig rimelighed.

Eksempel nr. 2 er erstatning til minkavlerne. Regeringen vil nu tilbyde minkavlere ‘tidlig’ erstatning i næste år – fire år efter Folketinget ulovligt lukkede erhvervet – men mod at de ingen klagemulighed får. Hvis de ikke tager den faustske aftale, som regeringen tilbyder, skal de vente indtil 2027 for at få erstatning. Kun mafiaen kunne have foreslået en lignende aftale.

Eksempel nr. 3 er Hummelgaards ulovlige parkering. Hummelgaard opfører sig meget præcist som en magthaver i en udbyttende stat, hvor reglerne og deres håndhævelse afhænger fuldt og helt af ens politiske status.

Eksempel 4: Det samme ser ud til at gælde de embedsmænd, der fik advarsler efter Minkkommisionens arbejde. De fleste af disse advarsler er nu trukket tilbage, uden at førende jurister forstår hvorfor.

Danmark er skredet et stykke væk fra to århundreders tradition for en stærk retsstat og politisk uafhængige institutioner. Der er godt for centrale politikere og deres kumpaner, men dårligt nyt for danskerne”. Læs mere her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)