Danmarks illiberale regering intimiderer medierne

Intimidering er den metode, som autoritære systemer bruger for at lukke munden på kritikere, når de ikke vil være bekendt at forbyde kritikken ved lov. Den metode bruger Mette Frederiksens regering, og konkret de danske efterretningstjenester, mod medierne.

Af retsplejelovens paragraf 172, stykke ét, fremgår det udtrykkeligt, at journalister ikke har pligt til at afgive vidneforklaring om ”hvem der er kilde til en oplysning eller forfatter til en artikel, eller hvem der har optaget et fotografi eller frembragt en anden billedlig fremstilling”. Ikke desto mindre er journalister fra en række medier kaldt til afhøring hos politiets nyoprettede efterforskningsafdeling, National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), i sagen om lækage af fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne.

Det er et relativt usædvanligt skridt, at politiet indkalder journalister til afhøring. Og det er svært ikke at se det som et signal til medierne, der helt klart kan opfattes som intimiderende. Indkaldelsen er svær ikke at læse i sammenhæng med de samtaler, som en række chefredaktører i december havde med FE-chef Svend Larsen. Her understregede FE-chefen, at straffen for at viderebringe fortrolige, lækkede oplysninger er op til 12 års fængsel”, siger Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)