Dansk afhængighed af russisk gas undergraver NATO

I årevis har danske regeringer advaret mod afhængighed af russisk energi. Men så lukkede et felt i Nordsøen, og nu flyder den russiske gas ind i Danmark som aldrig før. Alene i 2020 ventes russiske Gazprom at stå for halvdelen af Danmarks forbrug, skriver Berlingske.

”I 2018 kom kun fem procent af den russiske gas til Danmark, men nu er den danske afhængighed af russisk gas kravlet op på 53 pct.

Til sammenligning køber Tyskland omkring 40 procent af sin gas fra Rusland. Dermed er den danske import meget markant, også i europæisk perspektiv.

Men klima- og energiminister Dan Jørgensen er ikke er bekymret for, at vi bliver afhængige af russisk gas i Danmark”.

24NYT: EU’s regeringer, herunder den danske, har i årevis advaret mod for stor afhængighed af russisk energi. Men trods de klare politiske målsætninger om at mindske afhængigheden, går det den stik modsatte vej ude i den virkelige verden.

Tal fra det russiske gaseksportmonopol, Gazprom, viser, at Europas indkøb i den russiske gasbutik bare vokser og vokser. Ruslands samlede markedsandel i Europa er nu 34 pct. mod 31 pct. i 2015. Den udvikling skurrer fælt mod EU-landenes erklærede mål om at mindske EU’s energiafhængighed af især Rusland.

Den voksende danske import af naturgas fra Rusland er en opmuntring til Putins magtpolitik over for Danmark, idet det er velkendt, at Rusland bruger gassen som et pressionsmiddel og politisk våben over for sine små nabolande.

Den trodser desuden USA’s advarsler om, at en voksende afhængighed af russisk gas er med til at undergrave NATO og Europas sikkerhed. Og dermed Danmarks sikkerhed.