Danske vælgere bakker op om landsmoderen

I en ny meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau står Socialdemokratiet til at få 34 pct. af stemmerne, hvis der var valg. Det er 8,1 pct., end partiet fik ved valget i 2019. Og 2,6 pct. mere end ved en tilsvarende måling for en uge siden.

24NYT: Den kraftige stigning i vælgernes opbakning til S forklarer prof. Peter Kurrild-Klitgaard i dagens Berlingske:

Når et samfund bliver ramt af en krise, hæves borgernes tolerancetærskel for, hvad de vil acceptere af indgreb. Hvis krisen opfattes som alvorlig af borgerne, skaber den en offervilje. Det så man herhjemme i Danmark i 1980’erne, hvor meningsmålinger viste, at vælgerne opfattede ”betalingsbalancen” som det alvorligste samfundsproblem, og de var villige til at acceptere selv en hårdhændet ”kartoffelkur” for at løse problemet – desuagtet at de fleste af dem næppe anede, hvad betalingsbalancen er.

Amerikanerne kalder fænomenet en ”rally around the flag”-tendens. At vælgerne bredt bakker op om dem, der har magten.

Det set man p.t. i USA, hvor præsident Trump nu pludselig får sin embedsperiodes hidtil bedste meningsmålinger – ligesom det skete for George W. Bush efter 9/11 og krigen i Irak. Man ser det i Storbritannien, hvor premierminister Boris Johnsons konservative Tory-parti ligger til 54 pct. Det er 10 pct. mere, end man vandt ved jordskredssejren i vinter, og den største tilslutning målt for partiet i britisk meningsmålingshistorie.

Og man ser det herhjemme, om end i mindre grad, hvor nær daglige, live-transmitterede pressemøder i Statsministeriet er med til at give Mette Frederiksens socialdemokrater den højeste tilslutning i en del år.

Kommentarer