Den grønne mafia vil gafle de fleste genopretningsmilliarder

Vi skal genstarte økonomien på en måde, der samtidig accelererer den grønne omstilling, skriver topcheferne for Danfoss og Rockwool, klimaminister Dan Jørgensen (S) samt Connie Hedegaard fra tænketanken Concito i en kronik i Berlingske.

Det er en oplagt mulighed for at bygge på de klare synergier, der er mellem jobskabelse og grøn omstilling. De økonomiske hjælpepakker skal derfor være grønne hele vejen igennem, lyder det.

Kampen om at gafle offentlige milliarder, der skal allokeres til en økonomisk genopretningsplan, er i fuld gang. Og det er dem med de største muskler og det mest effektive lobbyapparat, der er bedst positioneret til at sikre sig den største bid af genopretningsmidlerne.

Blandt de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen, er rejsebureauer, hoteller, konferencecentre, fremstillingsindustri inden for elektrisk udstyr og computer, maskin- og møbelindustri, finansielle virksomheder og iværksættervirksomheder. Det er virksomheder i disse brancher, der står på randen af konkurs og massefyringer, ikke Danfoss og Rockwool. De står imidlertid til at tabe kampen om de offentlige milliarder, fordi de ikke har effektive lobbyorganisationer.

Ved at lave en grøn genopretningsplan vil den grønne mafia og politikerne skabe tusindvis af subsidierede jobs i de grønne brancher. Det betyder, at der i andre brancher bliver gennemført færre investeringer, som også kunne have skabt jobs – vel at mærke mere produktive jobs uden offentlig støtte. De grønne investeringer er ikke andet end skjulte erhvervssubsidier.

I kampen om genopretningsmidlerne er det helt klart de grønne brancher, der har de største muskler og de mest effektive lobbyister. Det er derfor de grønne brancher, der står til at vinde kampen om at gafle den størst mulige del af genopretningsmilliarderne.

André Rossmann