Den store kollegieundersøgelse 2018: Se de 3 billigste kollegier i København

En undersøgelse foretaget af sammenligningstjenesten Mikonomi.dk viser de billigste kollegier i København og omegn. Vinderne er Kollegiet Sofiegården på Christianshavn, Grønjordskollegiet på Vestamager og Øresundskollegiet på Amager, som alle topper listen med den billigste husleje, de bedste faciliteter og de bedste beliggenheder.

Kollegianer på Grønjordskollegiet, Louisa Hedegaard, udtaler: “Jeg betaler 1904,- om måneden, som også dækker over vand, varme og internet, og mange af faciliteterne og arrangementerne på kollegiet er gratis. Det betyder, at jeg kan spare en smule, som på f.eks. et månedligt fitnessabonnement. Jeg ville med andre ord kunne klare mig for blot min SU-ydelse, hvis jeg ikke havde et studiejob ved siden af, og det synes jeg er enormt betryggende”.

Billig husleje lokker de studerende

Resultaterne viser, at prisforskellen på det dyreste og billigste kollegieværelse i København er hele 4.475 kroner, og at kvadratmeterprisen svinger fra 60 til 409 kroner. Medregnes det, at flere af de dyrere kollegier ikke tilbyder vask eller internet, løber udgifterne hurtigt op. Vinderkollegierne har derimod det hele – en kvadratmeterpris på omkring 100 kroner, gode faciliteter og centrale beliggenheder, der nedsætter udgifterne til offentlig transport.

Det betyder, at de studerende skal være vågne, når de vælger kollegie, da flere faktorer afgør, hvorvidt et kollegie i København kan betale sig eller ej. De billige huslejer i forstæderne, som kan virke tillokkende, er ikke altid et udtryk for, hvor mange penge der er at spare, eller hvilke faciliteter kollegiet tilbyder.

LÆS OGSÅ:  POLITIER BEDER OM HJÆLP: Har du set Tanja Kirstine Rasmussen?

Lokalt er ikke nødvendigvis billigst

“Hvis man vil spare penge, skal man flytte ud af byen” – sådan har devisen i København været længe; hvis man er villig til at flytte lidt væk fra Indre By, så bliver alting automatisk billigere. Vinderkollegierne afkræfter netop denne påstand, idet resultatet ikke kun er baseret på aktuelle huslejepriser, men også afstand til centrum, offentlig transport og faciliteter, der kan være besparende for de studerende.

Et kollegie i Indre By kan koste mere i husleje, men hvis alting befinder sig i cykelafstand, og det tilbyder faciliteter som f.eks. gratis vask, vil det i længden være billigere end et forstadskollegie med få faciliteter og lang transporttid.

Manglende gennemsigtighed på kollegiemarkedet

Undersøgelsen tager udgangspunkt i et datasæt, som viser, hvad de forskellige kollegier koster og tilbyder. Med undersøgelsen forsøger Mikonomi.dk at gøre det i forvejen tætpakkede kollegiemarked gennemskueligt.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i fire, store danske studiebyer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, og viser, hvor man som studerende får mest kollegie for sin SU.