“Der tales med to tunger” – Venstre og SF mener både det ene og det andet

Fremtrædende politikere fra Venstre og SF på Christiansborg har udtalt, at de ønsker at afskaffe Sundhedsplatformen. Men selvsamme partier bandt sig til en troskabsed til Sundhedsplatformen som pris for at deltage i budgetforliget i Region Hovedstaden. Hvis de to partier nu trækker deres støtte til Sundhedsplatformen vil grundlaget for budgetforliget falde til jorden.

Ved efterårets forhandlinger om Region Hovedstadens budget for 2019, blev alle partier sat en stol for døren af Socialdemokraterne: Det var et ultimativt krav, at man skulle acceptere formuleringen ”vi ønsker at beholde Sundhedsplatformen”, hvis man skulle være med i budgetforligskredsen for budget 2019-2022. Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance kunne ikke acceptere denne formulering og blev derfor smidt ud af budgettet.

Omvendt kunne både Venstre og SF godt acceptere formuleringen om at beholde Sundhedsplatformen.

Imidlertid har Venstre og SF på Christiansborg nu meldt ud, at man ønsker at afskaffe Sundhedsplatformen. Det undrer Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, som derfor har bedt om at få en debat i regionsrådet for at få afklaret, hvad Venstre og SF egentlig mener omkring Sundhedsplatformen.

Christoffer Buster Reinhardt, der er konservativ gruppeformand i Region Hovedstaden undrer sig: ”Måske er jeg ikke dygtig nok, men jeg evner ikke at ride på to heste, som Venstre gør omkring Sundhedsplatformen. I Folketinget er Venstre med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen imod Sundhedsplatformen. Martin Geertsen sidder både i Folketinget og regionsrådet. Hvordan kan han det ene sted være imod og det andet sted for Sundhedsplatformen. Hvad mener Venstre egentlig? ”

Jacob Rosenberg fra Liberal Alliance finder det mærkværdigt, at der tales så meget med to tunger: ”Det er jo ikke kun Venstre der taler med to tunger, det er også SF. Her har deres sundhedsordfører udtalt, at ”Sundhedsplatformen skal væk”. Men i regionsrådet bakker SF trofast og ukritisk op om Sundhedsplatformen, det er mig en gåde”.

Når dagsordenspunktet skal behandles tirsdag aften, er Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti spændt. ”Jeg tror desværre ikke at Venstre og SF i regionsrådet har modet til at gå imod Sundhedsplatformen, selvom 66 procent af lægerne er modstandere af den. Dermed må man jo nok konkludere, at Venstre og SF mener en ting i Folketinget og det stik modsatte i regionen”.