Det er nu Putin skal nyde forestillingen

Danmark sakker i bekymrende grad bagud i forhold til at bidrage til NATO-alliancens militære slagkraft. Sådan lyder konklusionen i en ny NATO-rapport, som tirsdag er offentliggjort af Folketingets Forsvarsudvalg.

De er flere områder, hvor Danmark ifølge NATO sakker bagud.

Danmark har ikke etableret den tunge brigade, som vi har lovet. Danmark har ikke anskaffet de nødvendige infanterikampkøretøjer. Danmark er bagefter i arbejdet med såkaldt signalefterretning, der skal give NATO et bedre overblik i operationsområder. Danmark har ikke anskaffet de to overvågningsfly, som vi har lovet. Og så er den danske indsats fodslæbende, når det kommer til at bekæmpe ubåde.

Dansk militær er med rapportens ord ”misaligned”, dvs. ikke på niveau med de krav, som NATO stiller til sine medlemmer.

Så nu skal vi til det igen. Nu skal danske politikere igen opføre deres traditionelle tattoo med de dårlige undskyldninger for ikke at bruge penge nok på forsvar.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har ganske forventeligt lagt ud med at sige, at hun ikke finder kritikken rimelig. Hun har ifølge Jyllands-Posten den seneste uge turneret med et modangreb i form af en kritik af NATO. Bemærk ordet ”modangreb”. Danmark afviser legitime NATO-krav med et ”modangreb”. Det er nu, Vladimir Putin skal læne sig tilbage og nyde forestillingen.

Bramsen har tidligere sået tvivl om den fælles NATO-erklæring fra 2014 om, at alle NATO-lande skulle bruge mindst 2,0 pct. af BNP på forsvar i 2024. Det tal skulle ikke opfattes som et forpligtende mål, forklarede hun, der var alene tale om en ”hensigtserklæring”. Det bør give bl.a. de baltiske lande og Polen stof til eftertanke. For spørgsmålet er, om Danmark i en krisesituation kan og vil leve op til Art. 5 og gå i krig for balterne og polakkerne. Det er der vist ikke mange, der tror på – hverken i Washington eller Moskva.

Et af de mere hjernedøde argumenter, der fremføres over for NATO, er, at det godt kan være, at Danmark har lovet 2 pct. af BNP, men da dansk forsvar er langt mere effektivt end de fleste andres, skal det danske bidrag til NATO, dvs. 1,35 pct. af BNP, ganges med to. Det ville ellers koste 17 mia. kr. at hæve forsvarsbudgettet til de 2 pct., som Danmark skal betale i NATO-bidrag. Det svarer til halvdelen af, hvad Danmark bruger på uintegrerbare muslimske indvandrere om året.

Lars Løkke har tidligere præsteret noget så uværdigt og kræmmeragtigt som at regne ud, at de faldne danske soldater i Afghanistan svarer til de 0,65% af BNP, som Danmark mangler at betale i NATO-bidrag. De danske soldater, der omkom, skulle med andre ord bruges som rabatter på Danmarks bidrag til NATO. Mon de danske soldater, der omkom, havde forestillet sig, at deres død skulle bruges til at begrunde rabatter på forsvarsbudgettet?

Bundlinjen er, at Danmark hverken har evnen eller viljen til at gøre det nødvendige for sin egen sikkerhed. Landets politikere vil hellere bruge penge på velfærd, Arne, grønne biler og muslimske migranter og lade andre lande sørge for danskernes sikkerhed.

I forhold til NATO har Danmark gennem årtier haft en kræmmerstrategi om at sikre sig sikkerhedspolitiske garantier fra USA og samtidig slippe for at trække sin del af læsset i NATO og sende regningen til den amerikanske regering. Den snusfornuftige strategi videreføres af den nuværende S-regering.

Danmark har fortsat ingen planer om at opfylde erklæringen fra 2014 og opgradere sit forsvar som lovet. Til gengæld er Danmark altid beredt til at kæmpe til den sidste amerikaner. Det kan både USA og NATO stole på.

André Rossmann