Dit gamle tag kan blive som nyt

Det er dyrt at udskifte tag. Men vidste du, at de fleste slidte tage nu kan renoveres med maling? Taget bliver næsten som nyt. Det er godt for miljøet – og meget billigere for dig.

De fleste boligejere kender bekymringen: Taget er slidt, måske skal det skiftes, og snart er der hverken råd til bøffer eller badeferier. Eller, sådan var det i hvert fald engang.

I dag kan du i langt de fleste tilfælde ånde lettet op. Ifølge erfaringer fra medlemmerne i Dansk Byggeri Tagmalerforeningen kan et slidt tag nemlig ofte holde meget længere, end du regner med, hvis det bliver vedligeholdt. Mange tage kan nøjes med en omgang tagmaling – til kun 15 procent af den pris, et nyt tag koster. Så find du bare badebukserne frem.

Spar hundredtusindvis af kroner

I Danmark er der op mod en halv million eternit- og betontage, der er 30-40 år gamle og ved første øjekast trænger til en udskiftning. Men anslået kan halvdelen af dem nøjes med en billig renovering.

– Hvis taget er i god stand, kan det oftest svare sig at blot rense og male det. Omkostningerne til en renovering er nemlig markant lavere end en udskiftning. Du får et sundere tag, der ser ud som nyt og kan holde endnu 10-15 år mere, siger Henrik Bau fra Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri.

LÆS OGSÅ:  18.000 studerende flytter ved deres studiestart på videregående uddannelser

Du bør derfor altid få dit tag tjekket af en fagmand, inden du overvejer at udskifte det.

– I det hele taget er det en god idé altid at tjekke og vedligeholde dit tag. For det første holder taget længere, for det andet dækker forsikringen oftest kun tagskader, når taget er vedligeholdt, siger Henrik Bau.

Hjælp miljøet

Et gennemsnitligt eternittag (asbesttag) forårsager 3,7 tons affald, der ikke kan genbruges. Det er derfor både en gevinst for pengepungen og miljøet, hvis du udsætter udskiftningen i 10-15 år.

Det er ikke alle tage, der er lige egnede til at blive renoverede, men især betontage og gamle eternittage kan med fordel renses og males, fordi tagpladerne er hårdføre.

– Har du et eternittag, skal du dog være opmærksom på at renovere taget i tide, inden pladerne bliver for tynde. Er du for sent ude, er en udskiftning af taget nemlig uundgåelig, fortæller Henrik Bau.

Lad en tagmaler stå for renoveringen

En tagrenovering består af rensning og overfladebehandling af taget. Det beskytter og nedsætter nedbrydningen af overfladen. Særligt alger og mos er tagets fjende, for de holder på fugten og kan medføre frostsprængninger i tagpladerne om vinteren. Efter afrensningen skylles og efterbehandles taget, så bevoksning af mos og alger forhindres, og herefter er taget klar til at blive malet.

LÆS OGSÅ:  Salget af ejerlejligheder falder i de største byer

Det er vigtigt, at det er en fagmand, der forestår rensningen og malingen af taget, da det skal foregå med specialudstyr og gøres med forsigtighed og omhu, så tagets overflade ikke beskadiges. Er der tale om et eternittag, som indeholder asbest, skal vandet opsamles og filtreres, hvorefter den tilbageværende asbest deponeres. Her er det et lovkrav, at taget renses af en fagmand.

Vælg en fagmand med garantiordning

Selv om omkostningerne ved en tagrenovering er minimale sammenlignet med en udskiftning af taget, så er det en god idé at sikre sig, at tagmalervirksomheden er omfattet af en garantiordning. En dårlig udført renovering kan nemlig betyde dyre følgeskader. Og så er gevinsten jo væk.

Hvis du får et medlem af Dansk Byggeris Tagmalerforening til at forestå renoveringen, er du garanteret, at tagmalervirksomheden har den rette ekspertise og uddannelse. Samtidig er virksomheden dækket af BYG Garanti, så du er sikret i tilfælde af fejl og mangler ved tagrenoveringen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)