Donald Trump sender en hilsen til Dronning Margrethe

I anledning af Danmarks grundlovsdag har USA’s præsident, Donald Trump, sendt en hilsen til Danmark. I beskeden, der er stilet til Dronning Margrethe, understreger præsident Trump det gode forhold mellem Danmark og USA, skriver TV2.

Præsidenten fremhæver, at Danmark og USA har fælles værdier, tætte personlige relationer, en dynamisk handel og tætte investeringsforbindelser. Og så nævner Trump igen Grønland.

Lykønskningen fra USA betyder selvfølgelig, at Danmark får en påmindelse om, at USA har voksende sikkerhedspolitiske interesser i Grønland.

24NYT:Man kan sige, det er lidt besynderligt at sende den til dronningen, da grundloven sikrer folkestyre og ikke enevældigt monarki. Det havde nok været mere passende at sende den til folketinget”, siger TV2’s politiske redaktør, Troels Mylenberg. Vi tror dog ikke, at amerikanerne ikke ved, hvad de gør. For hvorfor skulle USA’s præsident sende sin hilsen til Danmarks ubehøvlede statsminister, der offentligt har afvist hans tilbud om at overtage Grønland som ”absurd”, samt danske politikere, der sværter ham på daglig basis? Det er derfor kun logisk, at han sender sin hilsen til den eneste repræsentant af Danmark, han kan have respekt for, nemlig Dronning Margrethe.

Troels Mylenberg noterer sig også, at Grønland fremhæves i beskeden. ”Hvis Danmark ikke var i rigsfællesskab med Grønland, havde vi ikke fået den hilsen. Formålet er at vise, at interessen fortsat er varm i forhold til Grønland. Trump fremstår lidt som den utålmodige kunde, der står og kigger på en vare, han gerne vil have”, siger han. Troels Mylenberg tager fejl. USA er i færd med reelt at overtage kontrollen med Grønland. USA kan ganske enkelt ikke acceptere, at småstaten Danmark skal have lov til at modarbejde stormagtens militære strategi. Kan USA ikke få lov til at overtage Grønland, kan USA bruge investeringer og ”soft power” til at skaffe sig afgørende indflydelse i Grønland – og det er netop det, amerikanerne er i gang med.