Dronningen på sommertogt med Kongeskibet Dannebrog

I 2018 gennemfører Hendes Majestæt Dronningen sommertogt i Danmark med Kongeskibet Dannebrog i henholdsvis Silkeborg og Svendborg kommuner.

Datoerne for besøgene er d. 3. og 4. september, hvor dronningen besøger Silkeborg Kommune

Den 6. og 7. september besøger dronningen Svendborg Kommune.

De årlige sommertogter med Kongeskibet Dannebrog er en tradition, som går tilbage til Kong Christian 10., der som den første konge gjorde årlige togter i danske farvande til en fast del af sit program.

Traditionen er videreført af Kong Frederik 9. og siden dronningen, som begge har lagt vægt på at bruge Dannebrog til at skabe kontakt med alle dele af riget.

Udover de tilbagevendende besøg i danske havnebyer har Kongeskibet Dannebrog også været brugt ved særlige lejligheder, som da den daværende Kronprins Frederik i 1935 efter sit bryllup med svenske Prinsesse Ingrid i Stockholm sejlede hjem til Danmark ombord på Kongeskibet.

Prinsesse Margrethe og Prins Henrik benyttede Dannebrog, da de i forlængelse af bryllupsfesten den 10. juni 1967 på Fredensborg Slot sejlede på bryllupssejlads.

Kongeskibet Dannebrog er også blevet anvendt i forbindelse med kongelig deltagelse til begivenheder i ind- og udland, hvilket var tilfældet da den kongelige familie deltog i De Olympiske Lege i London i 2012.

Gennem tiden har Dannebrog spillet en vigtig rolle i synliggørelsen af monarkiet i hele landet ved at gøre det muligt for monarken og den kongelige familie at ankomme til talrige danske havnebyer.

Sejladser med det nuværende Kongeskib er en fast del af den kongelige families aktiviteter i sommerhalvåret. Den eneste afbrydelse var under den tyske besættelse 1940-45, hvor skibet var lagt op i Københavns Havn.

Det er statsforvaltningen og de enkelte kommuner, der i samarbejde med Kongehuset planlægger besøgsprogrammerne. Programmer samt information om, hvor Kongeskibet Dannebrog lægger til kaj i forbindelse med besøgene, offentliggøres senere. Som tidligere offentliggjort besøger Kronprinsfamilien Færøerne med Kongeskibet den 23.-26. august 2018.