En altan hæver salgsprisen med over 100.000 kr.

En altan med plads til hygge løfter salgsprisen på lejligheden. Foto: home

København: Altaner er blevet mere almindelige i bybilledet, og køberne er vilde med dem – hvis de altså lever op til visse krav. Og så kan altanen blive endnu vigtigere for køberne fremover, vurderer erfaren ejendomsmægler.

En altan med plads til hygge løfter salgsprisen på lejligheden. Foto: home

Lige nu er der 1.193 lejligheder til salg i Københavns kommune, og de 529 af dem har en altan, der berettiger til en højere salgspris.

En lejlighed på 80 kvadratmeter med altan er nemlig i snit ca. 110.000 kr. dyrere end en uden, viser tal for 2021 fra Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Home har analyseret.

I snit er merprisen for lejligheder med altan ca. 1.370 kr. pr. kvadratmeter. I procent svarer det til ca. 2,8 %. Opgørelsen fra Home og Boligsiden omfatter ikke projektsalg, altså nyopførte lejligheder, da de stort set altid har altaner.

”En velfungerende, rummelig altan er et stort plus og et godt salgsargument for en lejlighed, og en hel del købere har en altan som et ufravigeligt krav,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen, der har set nærmere på tallene.

Altan dyrest i København
Sammenligner man med Aarhus, Odense og Aalborg – er merprisen for en altan højest i København, viser beregningen fra Home. Fx er merprisen for en altan i København over det dobbelte af i Odense. Procentvis er merprisen størst i Aalborg.

Den erfarne Home-mægler Michael Hammerbak, som har næsten 30 års erfaring med salg af lejligheder på blandt andet Vesterbro og Christianshavn, vurderer, at statistikken dækker over meget forskellige værdier for en altan – og også både gode og mindre gode altaner.

LÆS OGSÅ:  Dansk Folkeparti kræver sikkerhedstjek af altaner opsat af Altan.dk

”Det er meget vigtigt for altanens værdi, at den har en god brugsværdi, men det er svært at vurdere, hvor meget størrelsen på en altan betyder i kroner. Der er ingen tvivl om, at hvis ikke man kan sidde på altanen, så har den meget lidt værdi,” forklarer han.

”En god, stor altan med den rigtige orientering og udsigt, kan hurtigt give en merværdi på flere hundrede tusinde kroner,” vurderer Michael Hammerbak. (teksten fortsætter under tabellen)


TABEL:
 Salgspriser 2021 i København, Aarhus, Odense, Aalborg (kommuner) – alle lejligheder solgt i det pågældende år UDEN projektsalg

København
Med Altan Uden Altan
  Salgspris     Salgspris Forskel kr. Forskel i % Forskel 80 kvm
2021          50.981          49.613            1.368 2,8% 109.440
Aarhus
Med Altan Uden Altan
  Salgspris     Salgspris  Forskel kr. Forskel i % Forskel 80 kvm
2021          38.345          37.572            773 2,1% 61.840
Odense
Med Altan Uden Altan
  Salgspris     Salgspris  Forskel kr. Forskel i % Forskel 80 kvm
2021          24.467          23.855            611 2,6% 48.880
Aalborg
Med Altan Uden Altan
  Salgspris     Salgspris  Forskel kr. Forskel i % Forskel 80 kvm
2021          22.175          21.281            893 4,2% 71.440
LÆS OGSÅ:  Vest- og Sydsjælland rykker med 30 % flere boligsalg i 2020

Kilde: Boligsiden /Beregning: Home – alle lejligheder solgt i det pågældende år UDEN projektsalg

Små lejligheder – små altaner
Han fortæller videre, at små lejligheder typisk også har mindre altaner.

”Dybden på altanen er meget vigtig for altanens brugbarhed, hvorfor dette helt sikkert vil spille ind på altanens værdi.”

Ifølge Home er altaner blevet mere udbredte i bybilledet.

”Rigtig mange af de gamle ejendomme har efterhånden fået altan, og stort set alle nybyggerier er med altan, måske lige med undtagelse af højhusene,” fortæller Michael Hammerbak.

Og det betyder, at det ikke længere er helt så svært som for år tilbage at finde en lejlighed med en god altan.

Corona kan give ny luft til altaner

Ifølge Home kan Corona-pandemien være med til at øge efterspørgslen på lejligheder med altan.

”Flere er opmærksomme på ikke at bo for indelukket og vil gerne have muligheden for at komme ud af lejligheden og få frisk luft, men det betyder samtidig, at altanerne ikke må sidde for tæt på hinanden. Så kan det blive et minus,” forudser Home ejendomsmægleren.

Ifølge firmaet Altana ligger prisen på de fleste facadealtaner typisk fra 100.000 til 170.000 kr.