Er Merkel Putins muldvarp?

På den årlige sikkerhedskonference i München har USA’s vicepræsident, Mike Pence, og den tyske kansler, Angela Merkel, giver divergerende bud på, hvordan kriserne i verden bør håndteres.

I sin tale gav Pence igen udtryk for USA’s modstand mod Nord Stream 2-projektet og sagde, at ”vi ikke kan styrke Vesten ved at øge afhængigheden af Rusland”.

Amerikanernes logiske argument er, at Nord Stream 2-projektet understøtter Ruslands kamp mod Vesten og dermed kampen mod os selv, samt at gasledningen vil styrke Ruslands muligheder for at afpresse EU energipolitisk og samtidig give Putin bedre muligheder for at fortsætte hans aggressive kurs i Ukraine og Syrien.

Det afviste Merkel og leverede et kraftigt forsvar for gasledningen. Hun sagde bl.a., at det er urimeligt at antage, at Putin vil være en upålidelig gasleverandør.

Merkel har som bekendt selv skabt behovet for naturgassen fra Rusland som følge af hendes beslutning om lukning af de tyske atomkraftværker efter det jordskælv og den efterfølgende tsunami, som smadrede atomkraftværket i Fukushima i Japan for snart otte år siden.

Uheldet skete, fordi det japanske atomkraftværk var bygget i et jordskælvsområde vendt ud mod Stillehavet. Som bekendt ligger Tyskland hverken i et jordskælvsområde eller vender ud mod åbent hav, så tyske atomkraftværker umuligt kan rammes af en tsunami.

Det engelske tidsskrift The Economist mener, at Europa er faldet i en russisk fælde:

North Stream 2 could make Ukraine, Poland and the Baltic states less secure, undermine the EU’s energy strategy, give Russia a bigger stick for threatening western Europe and sow discord among NATO allies. To Mr Putin, causing so much trouble must seem like a bargain. For Europe, it is a trap”.

The Economist har en teori om, at når Merkel så heftigt forsvarer Putin, kan det dels skyldes, at hendes regering er afhængig af SPD, som er en ivrig tilhænger af Nord Stream-2-projektet, og dels det forhold, at SPD’s Gerhard Schröder, Tysklands tidligere kansler, sidder i bestyrelsen af de to russiske oliegiganter, Gazprom og Rosneft.

Gerhard Schröder er Putins personlige ven og har i årevis udnyttet sit netværk og forbindelser i Tyskland til at fremme russiske interesser i landet.

No one has proved that any of this has influenced German policy towards Russia, but many Germans are alarmed by the possibility”, skriver The Economist.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)