Et føderalt EU er ren fantasi

Peder Munch Hansen har skrevet en bog om EU og de europæiske lande, »Europas Uforenede Stater«. Målet er at vise, hvor forskellige landene i virkeligheden er. Det gælder med hensyn til både korruption, regionale forhold, arbejdsløshed, socialpolitik, beskatning, økonomi og konkurrenceevne, skriver prof. Peter Nedergaard i Berlingske.

Gennem hele bogen dokumenterer forfatteren denne påstand med solide data og et utal af tabeller hentet fra mange forskellige kilder.

Forfatteren har imidlertid en dybere mening med at fremlægge den omfangsrige dokumentation af de europæiske landes forskellighed. Han vil vise, at en føderalt organiseret europæisk union er omsonst. De basale forskelle er ganske enkelt for store, og der er intet, der tyder på, at de bliver mindre, og at landene konvergerer – som det hedder i EU-jargonen.

Når føderalistiske kræfter i EU vil tvinge »one size fits all«-løsninger ned over de europæiske lande, gør de i virkeligheden det europæiske samarbejde en bjørnetjeneste. I stedet for mere integration burde man ifølge forfatteren i virkeligheden gå et skridt tilbage i integrationsprocessen og konsolidere samarbejdet. Mere permanent fleksibilitet i EU er vejen frem.