Er ‘den etiske vagthund’ DanWatch blot endnu en partisk spiller, der ønsker at fremme en politisk dagsorden?

Arkivbillede.

Siden åbningen for 10 år siden, har DanWatch været en kilde til betydelig indsigt og oplysning om uetiske arbejdsforhold, mishandling af arbejdskraft, overvågning af virksomheders sociale ansvar og firmaers adfærd i udviklingslande. Dette er opnået med brug af en metodologi, der har skullet vise, at DanWatch ønsker at fremstå upartisk i deres arbejde.Desværre virker sagen anderledes når det kommer til Mellemøsten. Der lader det ikke til, at DanWatch føler sig bundet af egne etiske standarder.

I en række kritiske rapporter om Israel og virksomheder, der arbejder med Israel, kan det se ud som om, DanWatch i stedet ønsket at fremme et politisk narrativ, der ikke opfylder deres egne principper om fokusering på socialt ansvar, rovdrift på arbejdskraft og diskrimination. I stedet fokuserer de udelukkende på de omstridte geografiske spørgsmål vedrørende Vestbredden og Jerusalem.

Sådan lyder noget af den kritik, som et forskningsinstitut nu har bragt på banen.

Enhver virksomhed bør virke uden jødiske israelere

Der er mange territoriale konflikter og tilfælde af besættelse i verden, men DanWatch ser Israel som enestående, og her er ‘etisk erhvervspraksis’ udelukkende et spørgsmål om, at enhver erhvervsvirksomhed på Vestbredden bør virke helt uden jødiske israelere, lyder det fra NGO Monitor, der er et uafhængigt forskningsinstitut, som overvåger finansieringen af politiserede organisationer.

Dette besynderlige standpunkt, som normalt kun burde forefindes på det politiske overdrev og blandt yderligtgående aktivister, står, ifølge NGO Monitor, helt centralt i DanWatchs fremførelser.

Spørger man Shaun Sacks, der arbejder med undersøgelser for NGO Monitor, fører DanWatch “…en vedholdende kampagne for boykot af ethvert jødisk-israelsk firma i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, baseret på påstande, der kommer fra yderst forudindtagede og politiserede NGO’er. NGO’er med en lang forhistorie med opfordringer til boykot mod Israel.”

Oplysninger stammer fra orgnanisationer med rod i regnskab og ledelse

LÆS OGSÅ:  Klumme: Det uhåndgribelige ”Palæstina”

Ifølge Sacks, så stammer DanWatchs oplysninger fra NGO’er, såsom Israeli Committee against House Demolitions (ICAHD), en organisation, der fornyligt måtte indstille sine aktiviteter på grund af rod i regnskaberne og ledelsen, samt Who Profits, en NGO grundlagt med baggrund i  palæstinensiske opfordringer til boykot, de-investering og sanktioner (BDS-bevægelsen) mod Israel.

Visse af DanWatchs kilder kommer fra organisationer, som har hjemme i Ramallah og Gaza. Organisationer, som er kendt for at være mod fred og opfordrer til fjernelse af den jødiske stat. Og som om det ikke var nok har visse af disse organisationer angiveligt forbindelser til PFLP, en gruppe der står på EU’s terrorliste, siger Sacks.

 

Konspirationsteoretiker bruges som kilde

DanWatch lader ifølge NGO Monitor, hånt om deres egen formålsparagraf, hvor de kalder sig selv ‘uafhængige’, når de baserer deres juridiske argumenter på citater fra Richard Falk, en tidligere FN-efterforsker, som selv FN’s daværende generalsekretær Ban Ki-Moon har kritiseret, på grund af hans konspirationsteorier om 11. september,  og som også kaldte bomben mod Boston Maraton i 2013 for et angreb med rod i ‘Tel-Aviv, og har sammenlignet Israel med Nazi-Tyskland.

“Hvordan kan man med god samvittighed anvende Falk som en pålidelig, neutral kilde om hvad der foregår i Israel, sådan som DanWatch gør”, spørger Sacks.

Ifølge NGO-Monitor bliver DanWatch’s rapporter om Israel styret og financieres af Folkekirkens Nødhjælp, der er kendt for deres kampagner, som bl.a. inkluderer opfordring til boykot af israleske produkter.

Folkekirkens Nødhjælp er medunderskriver af dokumentet Trading Away Peace fra 2012. Et initiativ der gentager BDS-kampagnens standpunkter og anmoder EU og Europas regeringer om at indføre forskellige former for økonomiske sanktioner mod Israel.

Af Folkekirkens Nødhjælps regnskab fremgår noget andet 

LÆS OGSÅ:  Find brækposen frem: DRs kvalmende artikel nærmer sig Fake News

Desuden fortsætter Folkekirkens Nødhjælp, Ifølge Sacks, med at finansiere den palæstinensiske NGO BADILs aktiviteter:

“Det er en organisation der har offentligtgjort anti-semitiske tegninger, som selv Folkekirkens Nødhjælp har fordømt. Som svar på en stigende kritik af deres forbindelser med BADIL, påstår Folkekirkens Nødhjælp, at deres donationer er øremærkede til særlige formål. Ifølge Folkekirkens Nødhjælps eget  årsregnskab fremgår dette tilskud imidlertid som et ‘grundtilskud’, det vil sige, at de ikke relaterer sig til specifikke projekter.”

Tegning som blev offentliggjort på BADILs hjemmeside i 2010.

Sacks fortsætter: “Alt dette gøres blot endnu værre, når det går op for én, at dette er en stor cirkel af anti-israelske aktiviteter, som finansieres direkte af danske skatteydere”.

Udover at finansiere DanWatch og Folkekirkens Nødhjælp yder Udenrigsministeriet også direkte støtte til flere af de tidligere nævnte NGO’er. Disse NGO’ere modtager således penge fra danske skatteydere direkte igennem den samme mekanisme, der finansierede glorificeringen af palæstinensisk terror, og som i sommer blev fordømt af udenrigsminister Anders Samuelsen.

LÆS OGSÅ:  24NYT MENER: KOMISKE ANDERS ER FÆRDIG!

Shaun Sacks slutter med følgende konklusion:

“Danske skatteydere har fortjent bedre end den slags ‘vagthunde’. I det mindste burde DanWatch indrømme, at deres rapporter baserer sig på NGO’er med en politisk agenda. Herefter kunne DanWatch passende undersøge, hvorledes disse samme politiske NGO’er er i stand til at modtage flere danske bevillinger samtidigt fra forskellige danske bidragsydere til støtte for helt identiske aktiviteter.

Dette viser en betydelig mangel på kontrol fra statslig side.”

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb