EU overtræder adskillige konventioner

Efter ønske fra Bruxelles – og med blandt andet danske millioner i ryggen – har Libyens kystvagt de seneste år bremset afrikanske migranter på vej mod Europa, før gummibådene og de faldefærdige fiskekuttere overhovedet når ind i den europæiske del af Middelhavet. Aftalen har til dels vakt begejstring hos mange europæiske regeringer, da antallet af migranter, der krydser Middelhavet til Sydeuropa, er faldet markant. Det skriver Berlingske.

Men EU-lederne kender også udmærket de negative sider af aftalen. Hundredtusindvis af migranter er lige nu strandet i det borgerkrigshærgede Libyen. Flere af dem sidder fanget i detentionscentre, hvor de bliver voldtaget, tortureret, sultet og udsat for afpresning, har flere menneskerettighedsorganisationer dokumenteret. Nogle migranter er blevet solgt på slavemarkeder.

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, professor i international ret ved Københavns Universitet, overtræder EU adskillige konventioner med sit samarbejde med Libyen, selv om overgrebene ikke foregår i EU-lande. ”Uden EU’s støtte og træning ville Libyen ikke have en fungerende kystvagt, EU kender udmærket til risikoen ved at hjælpe med at sende migranter retur til Libyen. De overgreb, migranterne risikerer at blive udsat for, er konventionsstridige både her og der”, sagde Thomas Gammeltoft-Hansen til Berlingske i juli.

Kommentarer