Flere unge kvinder vælger værnepligtsuddannelsen ved Flyvevåbnet i Karup

For to uger siden flyttede et nyt hold ind på den midtjyske flyvestation i Karup og igen i år er antallet af kvindelige rekrutter steget. 45 procent flere kvinder er startet og en af dem er 18-årige Marie Froberg, der har valgt værnepligtsuddannelsen for at rykke grænser og udvikle sig personligt.

Taskerne er pakket ud på flyvestationen i Karup, og 16 unge kvinder og 63 unge mænd har netop taget hul på en helt ny og anderledes tilværelse. De næste fire måneder gennemgår de en basisuddannelse i flyvevåbnet, hvor de bl.a. bliver trænet i førstehjælp, brandbekæmpelse og redningshjælp.

Antallet af kvinder er i år steget med 45 procent, og generelt er interessen for værnepligtsuddannelserne steget landet over blandt kvinderne.

”Vi er rigtigt glade for, at så mange unge kvinder har valgt at starte værnepligtsuddannelsen på flyvestationen i Karup. Det bekræfter en stigende interesse blandt kvinder, hvor vi de seneste to år har set en stigning på landsplan fra 17 til nu omkring 23 procent,” siger Peter Gutfeld, Chef for Værnepligts- og Rekrutteringsafdelingen.

I Danmark er der ikke værnepligt for kvinder, men kvinder har mulighed for at indgå aftale på værnepligtslignende vilkår, hvis de på Forsvarets Dag vurderes egnet.

Jeg glæder mig til at se, hvor mine grænser går 

Marie Froberg fra Silkeborg er en af de 16 unge kvinder, der 5. august trådte ind på flyvestationen i Karup, ligesom hendes far og storebror har gjort det tidligere.

”Min bror har også været værnepligtig i Karup, og han har altid fortalt en masse spændende historier om sin tid som værnepligtig, så det ville jeg også prøve,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg ved, at der kommer til at være tidspunkter, hvor det både fysisk og mentalt bliver hårdt, men jeg glæder mig til at se, hvor mine grænser går og til at rykke mig personligt. Jeg har altid været en stille pige, men allerede nu har jeg udviklet mig meget. Jeg er blevet elevforsyner og skal råbe hele delingen op – det var en udfordring første dag, men føles allerede mere naturligt nu”.

Erfaringer, man kan bruge resten af livet

I løbet af de fire måneder stilles de unge ikke kun over for faglige opgaver, men har også rig muligheder for at udvikle sig som person gennem de mere mentale udfordringer, som også er en stor del af værnepligtsuddannelsen.

”Vi lærer de unge at arbejde under pres for, at de kan blive klogere på, hvor deres grænser går, og hvordan de kan rykkes. Samtidig lærer de unge at samarbejde og finder på den måde ud af, hvad deres kompetencer er, og hvordan andre kan komplementere dem – og det er en evne, som mange vil kunne bruge videre i voksenlivet,” fortæller Peter Gutfeld, Chef for Værnepligts- og Rekrutteringsafdelingen.

De unge på Flyvestation Karup vil efter de fire måneder have en basisuddannelse, som giver dem kendskab til den enkelte soldats deltagelse i militære opgaver – men de unge bliver ikke udsendt i løbet af basisuddannelsen.

Kommentarer