Forældet aftale koster den danske statskasse mange penge

En gammel postaftale fra 1969 betyder, at kinesiske webshops kan sende pakker til Danmark for 6,5 kroner. Til sammenligning koster det en dansk webshop 36 kroner at sende en pakke til en dansk adresse. Denne forskel bevirker, at danske shops taber en række salg til kinesiske konkurrenter, og det frustrerer, ikke så overraskende, flere danske webshop-ejere, heriblandt Frederik Nielsen fra avXperten.

En gammel postkonventionsaftale fra 1969 bevirker, at u-lande får rabat, når de sender breve og pakker til i-lande.

Aftalen har blandt andet den konsekvens, at kinesiske webshops får rabat på forsendelser til Danmark, da Kina stadigvæk anses som et u-land, til trods for de har en af verdens hastigt voksende økonomier.

Faktisk får de kinesiske webshops så meget rabat, at det er en underskudsforretning for PostNord at levere breve og pakker fra de kinesiske webshops.

Dem, der ender med at kompensere for den urentable forretning, er de danske webshops, som betaler overpris for at finansiere kinesernes lave fragtpriser. Det frustrerer – ikke så overraskende – flere danske webshopindehavere.

LÆS OGSÅ:  Varmen stiger os til hovedet: Vi bruger flere penge i sommervejret

“Vi har længe skreget på handling fra politikernes side. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at vi mister danske kunder til kinesiske konkurrenter på grund af fragtpriserne. Postkonventionsaftalen er dybt forældet og blev lavet længe før, at e-handel og internettet var en ting. Dengang var der nærmest ingen B2C-handel imellem fjerne lande, men sådan er det jo slet ikke længere. Jeg hørte for nyligt, at vi i Danmark alene modtager over 43.000 pakker fra Kina hver dag,” udtaler Frederik Nielsen, indehaver af webshoppen .

Den lave fragtpris er ikke det eneste problem

De forskellige fragtpriser er ikke det eneste skævvridende konkurrencevilkår, der er imellem danske og kinesiske webshops.

Et andet forhold, som giver kineserne en massiv konkurrencemæssig fordel, er, at de er fritaget fra at skulle betale moms for pakker, der koster under 80 kroner.

LÆS OGSÅ:  Køb en mikrobil, og spar 44.500 kr. om året

“Det er i sig selv problematisk, at Danmark går glip af en masse skattekroner grundet bagatelgrænsen på 80 kroner. Det mest problematiske er dog, at de kinesiske webshops udnytter og misbruger reglen. Enten lyver de om værdien af pakken, eller også deler de deres forsendelser op i mange pakker, der hver især koster under 80 kroner. Opdelingen af forsendelserne er udelukkende en god forretning for dem på grund af de urimeligt lave fragtpriser,” forklarer Frederik Nielsen.

Bagatelgrænsen afskaffes i 2021

Flere politikere, heriblandt skatteminister Karsten Lauritzen, har i løbet af de seneste dage udtalt sig om sagen. Men selvom Karsten Lauritzen erkender, at konkurrencen er unfair, tyder intet på, at han har i sinde at lave om på reglerne lige med det samme.

Bagatelgrænsen på 80 kroner forsvinder i 2021 som følge af nye EU-regler, og Karsten Lauritzen ønsker ikke at fremskynde processen. Han mener nemlig ikke, at det giver mening med nye it-systemer og kontrolfaciliteter.

LÆS OGSÅ:  Trump spreder stor begejstring i USA - virksomheder har fået optimismen tilbage

Frederik Nielsen er taknemmelig for, at fremtiden ser lysere ud, men forstår ikke, hvorfor de danske politikere afventer i stedet for at tage affære.

“Vi og vores danske kolleger taber adskillige salg til vores kinesiske konkurrenter. Derfor ryger der en masse penge til Kina, som uden tvivl ville være endt i Danmark, hvis vi havde haft lige konkurrencevilkår. Jeg forstår ikke helt, hvorfor de danske politikere tøver i den her situation, hvis de så tydeligt kan se problematikken. I Sverige var der ikke så meget nølen. Her tog politikerne affære og skabte fair vilkår. Om det er den svenske model, vi skal adoptere, ved jeg ikke, men jeg synes klart, at der bør gøres noget her og nu,” afslutter Frederik Nielsen.

Kommentarer