Grøn humor i EU

Meget kan man sige om den grønne omstilling, men man kan i hvert fald ikke beskylde den for at savne oplivende momenter. I årevis har politikerne ført krig mod den fossile energi, som har ledet til skarpt højere priser, og nu kan de ikke levere den vedvarende energi, de lovede.
I mandags steg den forventede europæiske pris på elektricitet til 7.383 DKK pr. megawatt-time, efter at el-priserne allerede var steget med 25 pct. i Frankrig og Tyskland. I USA, der også har oplevet stigninger, var megawatt-prisen pr. time knap 1000 DKK i juni. Så de europæiske politikere har virkelig gjort det godt, hvis planen var at forarme indbyggerne.
Selvfølgelig får Putin skylden, men energipriserne var allerede skudt i vejret flere måneder før det russiske indfald i Ukraine.
EU-chefen, Ursula von der Leyen, er blevet nervøs og sagde i mandags, at ”de skyhøje el-priser nu af forskellige årsager udstiller begrænsningerne i vores nuværende markedsplan for elektricitet”. Denne plan, sagde hun, blev udviklet ”under helt anderledes omstændigheder og for helt andre formål”. Hvad det så end skal betyde.
Blandt de ændrede omstændigheder er det forhold, at det ikke har blæst så meget som planlagt, hvilket har tvunget leverandørerne til at vende tilbage til kul og naturgas. Og det er jo underligt, at vejret ikke arter sig efter politikernes grønne planer, når de selvsamme politikere vil have os til at tro, at de er herrer over klimaet. Bare vi giver dem flere penge og spænder livremmen ind.
Ursula von der Leyen og andre europæiske politikere reagerer på energikrisen ved at forlange mere grøn omstilling. De vil altså have mere af det, der skabte krisen, fordi de tror, at det vil virke denne gang. Som energieksperten og miljøaktivisten Michael Shellenberger siger til Fox Business: ”Det er kun en forstyrret person, der fortsætter med irrationelle aktiviteter, som er åbenlyst selvdestruktive, og det er den opførsel vi ser.”
Von der Leyen har indkaldt til krisemøde i EU. Her vil man formentlig drøfte, hvad der kan gøres for at få det til at blæse noget mere. Ellers bliver det en kold og meget dyr vinter.