Højrefløjen er styrket i Europa

En ny stærk vælgerkoalition til højre for de traditionelle centrum-højre partier har taget form i Europa. Det vil forandre europæisk politik i årene frem, skriver Christian Foldager i Berlingske.

”Le Pen tabte muligvis til Macron, men med 41,45 pct. af stemmerne i anden runde fik hun det hidtil bedste valg for sit parti, Rassemblement National. Valgresultatet cementerede derved de facto hendes partis position som det nye konservative folkeparti i Frankrig.

I Spanien stormer partiet Vox frem på bekostning af Partido Popular. I Italien er Forza Italia for længst blevet erstattet af Lega, som siden er blevet overhalet indenom af Fratelli d’Italia. I Holland, Belgien og flere andre lande er mønstret det samme.

Selv den liberale Macron har i løbet af sin præsidentperiode flyttet sig langt til højre i udlændingepolitikken. Det samme gør mange andre europæiske partier på midten i et forsøg på at afbøde konsekvenserne af vælgernes højredrejning. Højrefløjen er med andre ord ikke svækket, men styrket i Europa”.