Hver anden dansker har ikke styr på medicin i trafikken

Selvom medicin-påvirkede bilister kan være lige så farlige i trafikken som spritbilister, hersker der stor usikkerhed om reglerne for, hvornår man kan sætte sig bag rattet med medicin i blodet. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Hvor stort set alle danske bilister er klar over faren ved at køre bil under påvirkning af alkohol, er der forvirring blandt bilisterne om, hvorvidt man kan sætte sig bag rattet, når man tager medicin.   

Og den udbredte uvidenhed kan i værste tilfælde koste menneskeliv. Sådan lyder advarslen fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige. 

Ifølge en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, er hver fjerde dansker ikke opmærksom på den røde advarselstrekant, der er markeret på medicin-pakkerne, og samtidig er hver anden af de adspurgte slet ikke klar over, hvordan reglerne er for indtagelse af medicin og kørsel i trafikken.  

”Vi danskere tager medicin mod en masse ting, hvor der ved enkelte præparater kan være bivirkninger, der kan gøre, at det ikke er forsvarligt at køre bil. Og i en del tilfælde er en ærgerlig bivirkning, at medicinen er sløvende. Og det kan blive rigtig farligt i trafikken,” siger Henrik Sagild.  

Den udbredte forvirring og usikkerhed på området er alarmerende, lyder det fra Henrik Sagild, der håber at et øget fokus på problemstillingen kan føre til færre ulykker og tilskadekomne. Og det er der behov for, for undersøgelsen påpeger også, at hver fjerde dansker tager medicin hver dag, og tal fra Danmarks Apotekerforening viser, at salget af medicin er højere end nogensinde før. Det får Henrik Sagild til at komme med et godt råd.  

LÆS OGSÅ:  Vi brager over for gult: Hver anden dansker er usikker på reglerne

“Læs indlægssedlen og hold øje med den røde trekant på pakningen. Vær åben om dit behov – hvis du føler dig sløv og uoplagt, er det bedre at hvile eller få en anden til at køre. Helt simpelt er det sådan, at hvis du passer på dig selv, passer du også på dine omgivelser.” 

Medicin med en rød advarselstrekant kan eksempelvis være stærke smertestillende midler, beroligende medicin, køre- og søsygemidler og medicin der indeholder mere end 10% alkohol. Er man i tvivl om, hvorvidt man kan køre bil efter indtagen af medicin, skal man opsøge sin læge for råd og vejledning.  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup for Gjensidige i marts måned 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.

Tjekker du om den medicin du tager, påvirker dine evner til at køre bil (dvs. tjekker om din medicin er mærket med en røde advarselstrekant)? 

 

Ja  67% 
Nej  11% 
Tager aldrig medicin (inkl. håndkøbsmedicin) når jeg kører bil  21% 
Ved ikke  1% 
Kender du reglerne for hvilken og hvor meget medicin, du må indtage, når du kører bil? 

 

Ja  42% 
Nej  47% 
Ved ikke  11% 
Er det nødvendigt for dig at tage medicin, for at du kan komme gennem din hverdag/din arbejdsdag? 
Ja, smertestillende medicin  9% 
Ja, medicin mod psykisk lidelse  6% 
Ja, beroligende medicin  1% 
Ja, en anden type medicin  8% 
Nej  70% 
Ved ikke  3% 
Ønsker ikke at svare  3% 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)