Kæmpe vaccinefiasko i EU

Mens vi i Danmark hungrer efter flere vacciner, står et enormt antal doser og samler støv rundt om i Europa, skriver Berlingske.

”På tyske lagre står mere end 1,2 millioner doser fra AstraZeneca, som tyskerne ikke rigtig vil have. I weekenden ankommer yderligere 650.000, som også risikerer at samle støv.

Og det er ikke bare i Tyskland, at vaccinerne står urørte. Fire ud af fem af de AstraZeneca-doser, som er leveret til EU-lande er endnu ikke brugt.  Italien har de et overskudslager på 400.000 vacciner. I lande som Belgien og Bulgarien har de anvendt under fem procent af de modtagne AstraZeneca-doser.

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, mener, at Tyskland næppe vil sælge vacciner til Danmark. Sundhedsminister Jens Spahn er nemlig gentagne gange blevet grillet i parlamentet for ikke at have skaffet vacciner nok til Tyskland”.

24NYT: I hele EU har der udviklet sig en modvilje mod vaccinen fra det britisk-svenske medicinalfirma AstraZeneca, som har fået et ry for at være en andenrangsvaccine, der er ineffektiv og giver flere bivirkninger. Det var EU’s regeringsledere, og specielt den franske præsident Emmanuel Macron, der har spredt rygterne om AstraZenecas-vaccinens manglende effektivitet for at ramme Storbritannien. Nye data fra bl.a. Storbritannien viser, at AstraZeneca-vaccinen mindsker risikoen for at blive indlagt med covid-19 med 94 pct. Læs også her og her.