KLIMA: Grøn energi er det rene fup og smart marketing

Sol og vind er ikke i stand til at levere den nødvendige strøm til industrialisering. Derfor er det umoralsk, når de rige lande kræver, at udviklingslandene kun bruger vedvarende energi af klimahensyn, skriver Bjørn Lomborg i Berlingske.

”En enkelt person i den rige verden bruger mere energi fra fossile brændstoffer end den samlede energi, der er til rådighed for 23 fattige afrikanere. Den rige verden blev rig ved kolossal udnyttelse af fossile brændstoffer, som i dag leverer mere end tre fjerdedele af dens energi. Sol og vind leverer under tre procent af den rige verdens energi.

De rige siger til de fattige, at de skal springe direkte fra ingen energi til et grønt nirvana via solcellepaneler og vindmøller. Dette lovede nirvana er det rene fup og består ikke af andet end ønsketænkning og grøn marketing. I rige lande som Tyskland og Spanien ville størstedelen af solceller og vindmøller aldrig være blevet installeret, hvis det ikke var for tilskud. Sol og vind er ikke i stand til at levere den nødvendige strøm til industrialisering, til at drive vandpumper, traktorer og maskiner – alle de ingredienser, der skal til for at løfte folk ud af fattigdom.

Dette er grunden til, at den rige verden er på vej til fortsat afhængighed af fortrinsvis fossile brændstoffer i årtier fremover. Det Internationale Energiagentur anslår, at selv hvis alle nuværende klimaløfter blev holdt, ville fossile brændstoffer stadig udgøre to tredjedele af den rige verdens energi i 2050. Når de rige lande insisterer på, at verdens fattige skal leve uden fossile brændstoffer, er det en dydssignalering, der sætter andre menneskers liv på spil”.