KLIMA: Norsk klimaprofessor nyttig idiot for Kina

Kinas præsident, Xi Jinping, har tirsdag præsenteret et mål om, at landet skal være CO2-neutralt inden 2060, skriver Børsen.

”Det kan være med til at vise vejen for andre lande, vurderer Sebastian Mernild, der er klimaprofessor og direktør for Nansen Centeret i Bergen i Norge. Han er desuden hovedforfatter på den næste store klimarapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, der udkommer i 2021”.

24NYT: Det er ikke første gang, at Sebastian Mernild i sin ideologisk og religiøst motiverede kamp overdriver gode budskaber, sikkert i den bedste mening, men det fremmer hverken hans troværdighed eller klimasagen.

Virkeligheden er, at da den økonomiske vækst på ca. 6 pct. af bnp i Kina er den laveste i ca. 30 år, har landets regering sat gang i bygningen af nye kulkraftværker.

Kina har gang i konstruktionen af så mange nye kulkraftværker, at det alene svarer til den samlede kapacitet i hele EU. Samtidig er det kinesiske regeringspartis støtte til især sol- og vindenergi i år styrtdykket i forhold til 2018.

Det er det faldende væksttempo i Kina, der er årsagen til, at styret i både Beijing og i flere lokalregeringer på ny satser på kul.

Kina er i færd med at bygge eller står lige foran at indlede konstruktionen af nye kulkraftværker, svarende til 148 GW. Ifølge Global Energy Monitor, der er hjemmehørende i USA, har Kina en kulkraftkapacitet på over 1000 GW. Til sammenligning har de 28 EU-lande en samlet kulkraftkapacitet på 149 GW.

Derfor blev der godkendt 40 nye kulminer alene i de tre første kvartaler i år. Ifølge Reuters endda med delvis finansiering af midler, der er allokeret til grønne energiinvesteringer.

Parallelt med stigende satsning på kul viser tal fra Bloomberg New Energy Finance, at de kinesiske investeringer i vedvarende energi er faldet med 39 pct. i årets første halvdel sammenlignet med samme periode i 2018.

Forsøg på at stabilisere økonomien i Kina har den højeste politiske prioritet. Og derfor fungerer Sebastian Mernild som Kinas nyttige idiot, når han påstår, at Kina viser vejen for andre med sine klimamål.