Klumme: Dårlige råd fra Nordea bank


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

I en total usikker situation efter invasionen i Ukraine anbefaler Nordea folk at købe flere aktier

For mindre end to uger siden anbefalede Nordea bank sine kunder at købe flere aktier! Da jeg læste det, tog jeg mig til hovedet. De danske aktiekurser er nemlig gennem de sidste to corona-år steget så voldsomt, at januars kursfald kun gør et lille indhug i de sidste to års kursstigninger. Når man tager Ukraine-konflikten i betragtning, var der for et par uger siden langt mere udsigt til fortsatte betydelige kursfald end til kursstigninger. Nu har Rusland så igangsat en stor invasion af hele Ukraine, og aktiekurserne rasler ned.

Læs lige her, hvad Nordeas såkaldte investerings-strateg, Simon Kristiansen, for mindre end to uger siden skrev ud til sine Nordea-kunder:
I Nordeas seneste investeringsanbefaling går vi fra en mindre overvægt af aktier i porteføljen til nu at anbefale en såkaldt dobbeltovervægt i aktier. Helt konkret betyder det, at vi anbefaler vores aktive kunder at have lidt flere aktier i deres portefølje i forhold til obligationer. Har man for eksempel en portefølje med en lige fordeling af aktier og obligationer, bør den nu bestå af 60 pct. aktier og 40 pct. obligationer. Med andre ord: Vi vurderer, at det er tid til at købe op af aktier efter en dårlig januar måned på aktiemarkederne.”

LÆS OGSÅ:  Klumme: Stakkels russere

Jeg er Nordea-kunde, men solgte alle min aktier (undtagen bankaktierne) i slutningen af december. Derved har jeg undgået enorme kurstab. Den såkaldte investerings-strateg, Simon Kristiansen, må da have meget røde ører. Hvordan i al verden kan han finde på at anbefale folk at købe flere aktier, når situationen omkring Ukraine og Rusland var og er så usikker? Har han drukket af natpotten? Er han på speed?

Da Rusland her 24. februar invaderer Ukraine, skriver investerings-strategen: ”Vi råder nu investorerne til at slå koldt vand i blodet og holde fast i deres investeringsstrategi. Vi forventer, at uroen gradvist vil aftage, men man skal som nævnt være forberedt på, at vi for en tid vil se øget uro på markedet. Der er særligt i tider som disse, at man skal skære igennem støjen og have fokus på de ting, som egentlig betyder noget for aktier på længere sigt.”

Ikke et ord om den fatale anbefaling for mindre end to uger siden. I stedet for kommer der nogle nye, ansvarsløse anbefalinger: ” Vækstudsigterne for den globale økonomi og virksomhedernes indtjening er stadig bedre end normalt, hvilket taler for, at aktier over de næste 12 måneder vil ligge højere, end de gør nu. Og trods den vanskelige situation i Ukraine har dette billede ikke ændret sig væsentligt.”

Hvor i al verden ved han det fra? Hvad bygges denne vurdering på?
Og Nordea-geniet fortsætter: ”Derfor bør investorer ikke se på de kursfald, vi har oplevet siden årets begyndelse – og senest i forbindelse med Rusland-Ukraine konflikten – som en årsag til at sælge fra. Særligt for investorer med kontanter på sidelinjen, er nu et godt tidspunkt at investere dem. Vores holdning er, at man som udgangspunkt bør investere sine kontanter på en gang. Er man meget nervøs for timingen og har et ønske om at dele investeringerne ud over flere dage for at undgå at investere på en dag, hvor markedet falder, så er det også en mulighed…. ”
osv., osv., bla-bla-bla.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Mediepesten

Hvor i al verden ved investerings-strategen, at vækstudsigterne fortsat er gunstige? Det hele er da totalt usikkert nu. Den geopolitiske situation minder da lidt om 11. september 2001, da USA blev angrebet af rabiate muslimer, der i Allahs navn myrdede 3.000 uskyldige amerikanere. Situationen er totalt usikker og uforudsigelig, og det kan meget vel være, at de globale vækstudsigter har ændret sig markant i negativ retning. Alligevel mener ”geniet” i Nordea bank, ”at vi indenfor et par måneder vil have indhentet en god del af det tabte – og at de kommende 12 måneder ender som en rigtig god periode med et solidt positivt afkast.”?
Det er da ren snik-snak i en situation, hvor ingen seriøs økonom tør spå om fremtiden – heller ikke for de nærmeste 5-6 år. Det kan da umuligt være alle Nordea-folk som står bag disse anbefalinger, som der ikke kan argumenteres seriøst for. Er der ikke nogen i Nordea, der kan stoppe den mand og hans totalt gakkede vurderinger?
Er det fuldstændig ansvarsfrit at komme med så grundløse anbefalinger i en total usikker politisk-økonomisk situation? Der må da være ret mange Nordea bankkunder, der er meget knotne.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)