Konflikten i Mellemøsten kan ikke løses juridisk

FN’s Sikkerhedsråd vedtog i 2016 en resolution, der slår fast, at de israelske bosættelser er en overtrædelse af international lov.

Resolutionen har været en vigtig grundsten i den amerikanske politik i Mellemøsten i de seneste 40 år. Men nu har USA har ændret sit syn på Israels bosættelser på Vestbredden. Amerikanerne vil ikke længere betragte dem som værende i strid med folkeretten.

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo har i forbindelse med USA’s beslutning udtalt: ”Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov, vil ikke skabe fred. At kalde grundlæggelsen af civile bosættelser i strid med international lov har ikke bidraget til at skabe fred”.

Donald Trumps udmelding om, at USA vil anerkende de israelske bosættelser på Vestbredden, har sendt chokbølger gennem verden, skriver Berlingske.

Men hos Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er stemningen knap så dyster. Han ser endda USA’s udmelding som en ”ny mulighed” for forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne. ”Hvis man siden 1967 har været sikker på, at folkeretten bliver overtrådt, hvorfor er Israel så ikke blevet indstævnet for Den Internationale Domstol? Det er så underligt. Man siger, uden at have en domstolskendelse, at det er en overtrædelse af folkeretten. Det kan kun fastslås ved en retssag, og den er der ingen, der har rejst”.

Hvis palæstinenserne og araberne er så overbevist om, at folkeretten er overtrådt, hvorfor i alverden har de så ikke indstævnet Israel for domstolen? Det kunne man have gjort for over 50 år siden”, siger Søren Espersen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)