Korrupt kultur i forsvaret

Generalmajor og suspenderet hærchef H.C. Mathiesen er ved byretten idømt 60 dages fængsel, idet han har misbrugt sin høje placering til at fremme kærestens karriere, skriver prof. Ole P. Kristensen i Berlingske.

Det taler ikke til forsvarets fordel, at en person med så ringe dømmekraft kan nå så højt op i hierarkiet. Det er dog ikke enlig svale. Forsvaret har været ramt af andre episoder, der tangerer nepotisme og embedsmisbrug helt op til og med departementschefen i Forsvarsministeriet.

Dertil kommer skandalen med svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, hvor det trods mange advarsler fra revision og Rigsrevision tog meget lang tid, før der blev taget hånd om problemerne.

Når der hober sig mange eksempler op i en organisation, der giver mistanke om en dårlig, for ikke at sige en rådden kultur, så er der nok noget om snakken, der er nok noget helt galt med kulturen. ”Råddenskab i en organisation begynder i de øverste ledelseslag”, lød det i en kommentar af professor i ledelse Steen Hildebrandt for et par år siden.