Magteliten og Facebook holder sammen

Danske politikere bedyrer, at de ønsker at frigøre sig fra Facebook og begrænse platformens magt, men samtidig pumper de millioner kroner i foretagendet, skriver Berlingske.

Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske folketingsgruppe har således pumpet næsten 2 mio. kr. i Facebook. Statsministeren er i særklasse det medlem af Folketinget, der har brugt flest penge af alle folkevalgte, nemlig 613.385 kr.

Søren Pape Poulsen (K) har med 283.663 kr. brugt næstmest af alle i Folketinget.

I alt har de danske partier og folketingsmedlemmer siden marts 2019 anvendt godt 7,9 mio. kr. på Facebook-annoncering. Eksperter vurderer imidlertid, at de 7,9 mio. kr. kun en mindre del af det samlede beløb, som politikerne har brugt på annoncering på Facebook.

Alene ved folketingsvalget var der 900 kandidater, hvoraf mange har annonceret på Facebook. Hertil kommer annoncering fra kandidater til europaparlamentsvalget, byrådsmedlemmer, borgmestre og lokalforeninger.

På spørgsmålet om, hvordan det hænger sammen, at politikerne vil begrænse Facebooks magt og samtidig skyder millioner af kroner i foretagendet, svarer Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen: ”Facebook er det største sociale medie i Danmark. Der er flere millioner brugere, der har en profil, og som derfor både får nyheder og debatstof fra Facebook, og derfor er det også naturligt, at vi som politikere er på Facebook og kommunikerer med danskerne der”.

24NYT: Det er logik for burhøns. Og derfor skal man ikke forvente, at danske politikere vil reagere i de situationer, hvor Facebook af politiske årsager deaktiverer profiler, der tilhører personer på den danske højrefløj. Som f.eks. den 77-årige debattør og islamkritiker, Lars Hedegaard, og formanden for Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog, hvis Facebook-profiler blev deaktiveret i jan. 2020.

I april 2019 har Facebook deaktiveret 24NYT’s profil, idet DR har beskyldt vores netavis for højreekstremistisk virksomhed. Vores Facebook-profil er lukket den dag i dag. Vi regner dog ikke med, at danske politikere har lyst til at udfordre Facebook og kræve, at vores profil bliver reaktiveret. Så vigtig er den grundlovssikrede ytringsfrihed i Danmark trods alt ikke.