Magtfordrejning i kommunerne

Embedsværket i kommunerne går på kompromis med deres faglighed som konsekvens af et politisk pres, viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion blandt flere end 1.200 kommunale embedspersoner organiseret i akademikerfagforeningen DM. Endda i myndighedssager, hvor embedsfolk træffer afgørelser om borgere og virksomheder, skriver Berlingske.

”Det er kun et halvt år siden, at det såkaldte Dybvad-udvalg slog fast, at embedsværkets faglighed var presset af politiske hensyn. Dengang svarede to ud af ti embedsfolk i centraladministrationen, at de oplevede, at det ellers partineutrale embedsværk sommetider ydede rådgivning og bistand til rent partipolitiske formål. Den nye undersøgelse blandt de kommunale embedsfolk viser, at situationen ikke er meget anderledes i kommunerne.

Hver tredje beretter her om et pres for at ændre faglige betragtninger i oplæg til deres overordnede. Hver fjerde agerer på presset, viser undersøgelsen. Men det er ikke kun i de faglige vurderinger, som bliver videregivet til politiske beslutninger, at embedsværket oplever et politisk pres. Det gælder også myndighedsafgørelser – altså afgørelser, hvor det ikke er politikere, men embedsfolkene selv, der træffer afgørelserne.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, kalder politiseringen af myndighedsafgørelser bekymrende set fra et borgerperspektiv. ’Deri ligger også et retssikkerhedsmæssigt aspekt. Det er ulovligt og udtryk for magtfordrejning at tage politiske hensyn, når man træffer myndighedsafgørelser’, siger han”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)