Regeringens Rwanda-plan er et vælgerbedrag

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) har i en pressemeddelelse oplyst, at Udenrigsministeriet opretter et kontor i Rwanda, hvor regeringen ønsker at lave asylcenter uden for EU. Planen er, at Danmark fremover skal kunne sende asylansøgere til Rwanda, hvor selve asylbehandlingen skal finde sted, i stedet for at de skal bo og opholde sig i Danmark.

Socialdemokratiets Rwanda-plan, som er et stort prestigeprojekt og slagnummer for regeringen, er imidlertid ikke andet end varm luft, fordi omfanget af jura og andre, praktiske forhold, der skal falde på plads, inden en aftale med Rwanda kan træde i kraft, er betragteligt.

Folketingets lov, som muliggør modtagecentre for asylansøgere i tredjelande, er blevet kritiseret i skarpe vendinger af EU-Kommissionen. ”Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl”, lød det fra Adalbert Jahnz, der er talsmand for EU-Kommissionen. Også EU-kommissær Ylva Johansson har afvist loven og FN har også kritiseret den i skarpe vendinger.

Ifølge en juridisk analyse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ville det være i strid med menneskerettighedskonventionen at udlicitere asylbehandlingen til Rwanda, fordi landet ikke overholder menneskerettighederne og andre internationale standarder.

Den tyske migrationsekspert Franck Düvell har i et interview med den tyske radiostation Deutschlandfunk sagt, at Rwanda-aftalen vil være et brud på den Europæiske Menneskeretskonvention, og at Den Europæiske Menneskeretsdomstol efter al sandsynlighed vil bremse den.

En kilde med dyb indsigt i forhandlingerne mellem Danmark og Rwanda fortæller, at der i Danmark er en stor bekymring for den britiske Rwanda-aftale, der blev bremset af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Den dag, hvor asylansøgere, der ankommer til de danske grænser, kan blive sat på et fly til Rwanda, ligger flere år ud i fremtiden. Hvis det da overhovedet bliver til noget”, skrev Bent Winther i Berlingske.

Spørgsmålet er, om der overhovedet er nogen realiteter bag regeringens Rwanda-plan. Regeringen har jo ved flere lejligheder selv indrømmet, at dens planer udelukkende er et led i en kommunikationskampagne, der har til formål at afskrække potentielle asylansøgere fra at søge asyl i Danmark.

Det er også den eneste realistiske strategi, Danmark kan følge, for når det drejer sig om udlændingepolitik, kan Danmark ikke stramme mere. Danmark er nemlig bundet af EU, FN og de indgåede internationale konventioner og er for længst gået til stregen.

Kaare Dybvad Beks udmelding om et dansk kontor i Rwanda kan derfor ikke ses som andet end et indenrigspolitisk tiltag med henblik på at bilde vælgerne ind, at regeringen fører en benhård udlændingepolitik, selv om den i realiteten ikke gør det.

Virkeligheden er, at sager som udlicitering af asylbehandling til Rwanda og undersøgelser af forholdene i Syrien med henblik på at inddrage syrernes opholdstilladelser er symbolpolitiske paradenumre, som Socialdemokratiet udelukkende bruger til partipolitisk positionering, stemmemaksimering og vildledning af vælgerne op til det kommende folketingsvalg.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)