Rumænsk mand idømt fængsel for tyveri og databedrageri fra ældre mennesker

En 24-årig mand aflurede pinkoder og stjal dankort fra især ældre kvinder og hævede omkring en kvart million kroner på kortene. I dag blev han dømt ved retten i Esbjerg.

Retten i Sønderborg idømte i dag en 24-årig rumænsk mand et år og tre måneders fængsel for tyveri og databedrageri. Manden blev dømt for 58 forhold. Blandt andet stjal han i juli 2017 et dankort fra en kvinde i Varde og hævede omkring 15.000 kroner på kortet.

Gennem flere år har den dømte afluret pinkoder, når kunder betalte for varer i butikker. Efterfølgende stjal han typisk kreditkortene fra kundernes indkøbskurve eller biler, forklarede han i retten. Efter tyverierne hævede den dømte kontanter på kortene. I alt 25 forurettede har fået stjålet deres dankort og er sammenlagt blevet bedraget for omkring 250.000 kroner. Det er især gået ud over kvinder mellem 75 og 85 år.

Tyverierne er sket over det meste af Danmark siden sommeren 2016 til efteråret 2018. Han blev efterfølgende anholdt og idømt to års fængsel i Sverige for 15 lignende forhold. Efter dommen i Sverige blev manden sendt til afsoning i Rumænien. Syd- og Sønderjyllands udlændingekontrolafdeling UKA Vest har efterforsket en del af sagen og fik manden hjem fra Rumænien sidste år, så han kunne blive retsforfulgt for kriminaliteten begået her i landet.

Den 24-årige modtog dommen.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland.
UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland.
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet.
UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet.
Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.