Sådan øges dyrvelfærden i Aalborg Zoo

Med et nyt energistyringssystem kan Aalborg Zoo opnå energibesparelser på 5 til 7 procent. Penge der i stedet kan bruges på dyrevelfærd og et Afrika-projekt, der handler om at beskytte elefanterne.

Aalborg Zoo er en grøn virksomhed, der har stort fokus på ikke at spilde penge og ressourcer på unødigt energiforbrug. Gennem et samarbejde med energi- og telekoncernen Eniig har parken fået et nyt energistyringssystem, som både frigiver tid og penge.

– Vores nye energistyringssystem opsamler energidata. Det betyder, at jeg ikke længere skal rundt og aflæse målere manuelt hver måned og derefter sidde tilbage med data, jeg har svært ved at bruge til ret meget, forklarer Allan Korup, som er maskinmester i Aalborg Zoo.

Med energistyring kan forbruget aflæses automatisk hvert kvarter. Det er derfor nemt at få overblik over, hvornår der er udsving i forbruget. Alene bevidstheden og overblikket giver typisk en energibesparelse på 5 til 7 procent.

– Fordi parken kan se mere præcist, hvornår på dagen deres elforbrug ligger, har de også bedre muligheder for at optimere deres anlæg og rutiner. De kan bedre planlægge, hvornår og hvordan tingene skal foregå. Og de kan også indkøbe deres el mere effektivt, forklarer Mads Tranum, der er Senior Account Manager hos Eniig.

Større råderum til dyrevelfærd
For Aalborg Zoo er det vigtigt at undgå unødige udgifter. Derfor er besparelserne i energiforbruget en velkommen fordel, der både kommer dyrene og gæsterne til gode.

LÆS OGSÅ:  Dyrevelfærd: Danske forbrugere begejstrede for "velfærdsmærke" på fødevarer

– De penge, vi hidtil har brugt på unødigt energiforbrug, kan vi jo lige så godt bruge fornuftigt. Og det vigtigste for os er, at dyrene har det godt. Både i vores egen park og ude i verden. Vi har blandt andet et stort projekt i Afrika, som handler om at beskytte elefanterne, fortæller Allan Korup.

Projektet består i optælling og overvågning af elefanter gennem krybskyttepatruljering og montering af GPS’er på elefanterne.

– Vi har siden 2012 været hovedsponsor for campen i Afrika. Vi rejser både penge til projektet gennem indsamlinger blandt vores publikum og ved direkte tilskud fra os. Det er et projekt, vi gerne vil kaste så mange penge efter som muligt. Derfor vil vi langt hellere bruge vores penge her og på at sikre endnu bedre og flere oplevelser til vores gæster end på unødigt energiforbrug, slutter Allan Korup.

Aalborg Zoo er en bynær dyrepark på cirka 8 hektar, der ligger tæt på Aalborgs centrum. Parken har hvert år cirka 400.000 besøgende og rummer mere end 1500 dyr fordelt på cirka 126 forskellige arter.