Socialistisk beton spænder ben for innovation

Budtjenesten Wolt har tabt en skæbnesvanger afgørelse i Skatterådet, som står til at kunne udløse en stor skatteregning til virksomheden, mens fagbevægelsen kan kræve overenskomst for Wolts 4.000 leveringsbude i Danmark. Skatterådet har nemlig vurderet, at et bud er lønmodtager – og ikke selvstændig, som Wolt hele tiden har fastholdt.

Fagbevægelsen har i mere end 2 år forsøgt at få Wolt til at påtage sig arbejdsgiveransvar og ansætte buddene med de lønmodtagerrettigheder, der følger med. Wolt har hele tiden fastholdt, at buddene er selvstændige erhvervsdrivende.

Wolts bude er i dag tilknyttet på løse kontrakter som selvstændige erhvervsdrivende, hvilket betyder, at de ikke er sikret rettigheder som feriepenge, løn under sygdom og barsel, mens de desuden selv står for at indberette indkomst til skattemyndighederne.

Ligesom tilfældet var med Uber påstår modstanderne af Wolt, at de er på den lille mands side imod ”systemet”. Imod udnyttelse og forarmelse. I virkeligheden betyder deres afvisning af nye ideer, innovation og iværksætteri lige det modsatte. Fagbevægelsen er på den mest reaktionære facon med til at fastholde mennesker i gammeldags systemer. Og den er med til at forringe chancerne for, at ”den lille mand” også i fremtiden kan sikre sig selv forsørgelse.

Wolt er et udtryk for ny økonomi, hvor folk uden tilknytning til én arbejdsgiver løser opgaver og tager sig betalt for at løse dem. Dermed går Wolt uden om det traditionelle arbejdsmarked med arbejdsgiver, lønmodtagere og overenskomster.

For fagbevægelsen, der er presset af nye arbejdsmønstre, er kampen mod innovative firmaer som Uber og Wolt i høj grad en eksistenskamp.

Fagbevægelsen skal ikke bare have mange medlemmer, men også have en høj overenskomstdækning for at sikre, at den kan gøre noget for sine medlemmer. Derfor kæmper den mod en liberalisering og selvstændige næringsdrivende uden overenskomst.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)