Stor regning til virksomhederne trods bred lønkompensation

Trepartsaftalen mellem DA, FH og regeringen efterlader de hårdt ramte virksomheder med en stor regning, da kompensation langt fra dækker hele lønnen, og det er stærkt kritisabelt, mener SMVdanmark. Men DA skal have ros for at presse igennem, at det ikke kun er de tvangslukkede virksomheder, der får adgang til ordningen.

Dagens trepartsaftale om lønkompensation giver virksomhederne mulighed for at hjemsende deres medarbejdere til fuld løn mod at få en del af lønnen kompenseret via statskassen.

Aftalen ligner meget den gamle lønkompensationsaftale fra starten af krisen og har derfor de samme problemer, mener Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark. Virksomhederne skal nemlig stadig betale op til 25 pct. af lønnen for de medarbejdere, der sendes hjem.

”Det er urimeligt, at de ramte virksomheder selv skal samle en stor del af regningen op, når deres forretning er ødelagt af restriktioner eller kraftige anbefalinger til at aflyse julefrokoster. Her svigter aftalen. At regeringen lukker dele af dansk erhvervsliv ned burde være et fælles anliggende, og en byrde som alle danskere hjælper med at løfte. Virksomhederne burde derfor slet ikke have lønudgifter til hjemsendte medarbejdere,” siger han.

Han ærgrer sig over, at der bare er blevet bygget oven på den gamle lønkompensationsaftale.

”De oprindelige kompensationsaftaler stammer helt tilbage fra starten af krisen, hvor virksomhederne var markant bedre økonomisk polstrede. Sådan er det bestemt ikke længere efter 21 måneders corona-krise. De virksomheder, der nu igen-igen må holde for, er økonomisk tyndslidte, og jeg er ærgerlig over, at parterne set i det lys ikke gav lønkompensationen en opgradering,” siger han.

Han er dog meget glad for, at lønkompensationen bliver for alle de ramte virksomheder og ikke kun for de tvangslukkede.

”Erhvervsministeren havde meget klart lagt op til, at lønkompensation kun skulle være for tvangslukkede virksomheder, som fx diskoteker, og ikke alle dem, der i realiteten er lukkede, fx fordi alle julefrokoster er aflyst. Her har Dansk Arbejdsgiverforening tilsyneladende trukket håndbremsen og fået alle inkluderet, og det skal de have ros og tak for,” siger Jakob Brandt.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)