Storbritannien sparer 100 milliarder om året på udmelding af EU

FN prøver at skræmme briterne fra at melde sig ud af EU med en rapport, der konkluderer, at briterne vil tabe 100 milliarder kroner på Brexit. Sandheden er formenligt en anden.

Næsten alle danske medier trak store overskrifter tirsdag: Storbritannien vil ifølge en FN-rapport tabe 100 milliarder kroner, hvis de forlader EU uden en aftale.

“UNCTAD’s undersøgelser viser, at et brexit uden aftale vil resultere i et tab på mindst 16 milliarder dollars i britisk eksport. Det svarer til cirka syv procent af briternes samlede eksport til EU, skriver FN’s handelsorganisation”, skriver FN’s handelsorganisation. Citeres ifølge Jyllands-Posten.

Det er ikke første gang, medier og internationale organisationer maler fanden på væggen over Brexit.

Nogle gange har man så travlt med at blæse i dommedagsbasunerne, at man glemmer logik og den sunde fornuft.

100 milliarder sparet hvert år

Sandheden er, at de britiske skatteydere betaler 100 milliarder kroner til EU hvert år for at være medlem af det indre marked.

De penge, som FN-rapporten konkluderer, at briterne vil miste på et hårdt Brexit, er altså tjent hjem allerede det første år udenfor EU. Og alle efterfølgende år sparer de altså 100 milliarder kroner.

Bankchef: briterne har intet at frygte

Det er muligt, at briterne – i hvert fald på den korte bane – mister ordrer, hvis de ryger helt ud af det indre marked. Men Brexit betyder også, at resten af verden står åben for de britiske virksomheder.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Dansk hykleri igen igen

Udenfor EU’s toldmur er enorme markeder som USA, Kina, Brasilien og Indien nemlig inden for rækkevidde for briterne.

En af Europas helt tunge drenge indenfor økonomi, lederen af Deutsche Bank, David Folkerts-Landau , er blandt dem, der ikke mener, at briterne har noget at frygte.

“Vores vurdering har længe været, at et hårdt Brexit ikke er nogen katastrofe”, fortæller David Folkerts-Landau ifølge Bloomberg.

“Der kommer til at være nogle spektakulære udfordringer i starten, og medierne vil blæse dem op. Men generelt har Storbritannien en rigtig sund økonomi”, mener bankchefen.

Ikke så slemt

Den tyske bankchef er ikke alene med sin vurdering.

Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron kom tilbage i 2017 for skade at sige sin ærlige mening om Brexit ved en mikrofon, han troede var slukket: “Det har vist sig ikke at være så slemt, som vi først troede.”

Et andet godt tegn for briternes økonomi er, at giganter som Apple og finanskæmpen Wells Fargo begge har investeret voldsomt i London siden Brexit-afstemningen. Wells Fargo har bygget et nyt hovedkvarter i London til godt 2,4 mia. kr., og Apple vil åbne et nyt hovedkontor på svimlende 46 hektar i den dyre hovedstad, har finansmagasinet Forbes tidligere rapporteret.

Facebook arbejder også på et nyt hovedkontor i London med plads til 9.000 ansatte. “Disse investeringer er et signal om, at industrien har tiltro til Storbritanniens økonomi,” siger økonomisk ekspert Jeff Lessard ifølge Forbes.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)