Syv anholdt for ulovligt arbejde trods varslet aktion

De fleste havde styr på tilladelserne, da Københavns Politis Udlændingekontrolsektion torsdag gennemførte en omfattende aktion mod ulovligt arbejde. Dog blev syv anholdt og sigtet for at udføre arbejde uden de nødvendige tilladelser.

 

 

Betjente fra Udlændingekontrolsektionen var torsdag rundt i hele politikredsen i en varslet stikprøvekontrol af alt fra kurértjenester og kiosker til prostitutionsmiljøet. I alt 75 steder fik besøg af politiet.

 

”Lidt utraditionelt havde vi denne gang varslet vores aktion og samtidig opfordret arbejdsgiverne til at få styr på papirerne. Budskaberne var blevet delt og læst på sociale medier, for flere steder fortalte de os, at de var klar over, at de kunne risikere at få besøg af os. Det var netop hensigten med varslingen, så det er vi tilfredse med, og vi supplerer selvfølgelig torsdagens indsats med kommende, uvarslede aktioner,” siger politikommissær Kjeld Farcinsen fra Udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi.

 

Knap så tilfredsstillende var det, at syv personer manglede de nødvendige arbejdstilladelser for at arbejde i Danmark.

 

I Kastrup blev en mand anholdt og sigtet for ulovligt arbejde ved at arbejde som prostitueret uden arbejdstilladelse. Han fik en bøde, og sagen er forelagt Udlændingestyrelsen med henblik på en administrativ udvisning.

 

I Vanløse var fire mænd i færd med at udføre gravearbejde. De havde opholdstilladelse i EU, men manglede dansk arbejdstilladelse. Derfor blev de anholdt og sigtet for ulovligt arbejde.

LÆS OGSÅ:  Anholdt for ulovligt arbejde

 

Om aftenen blev en mand anholdt på Østerbro, hvor han var i gang med at gøre rent. Han blev sigtet for ulovligt ophold, ulovligt arbejde og for at oplyse falsk identitet.

 

Sidst, men ikke mindst, blev en mand anholdt på et madsted på Nørrebro. Han havde opholdt sig ulovligt i landet i mere end seks år og arbejdede dermed også ulovligt på stedet. Det udløste en bøde til ham på 66.500 kroner, og både denne sag og sagen fra Østerbro er forelagt Udlændingestyrelsen med henblik på administrative udvisninger.

 

De anholdte stammer fra Argentina, Bangladesh, Nigeria og Georgien.

 

”Manglende arbejdstilladelser er ofte et tegn på, at arbejdsgiverne bevidst udnytter udenlandsk arbejdskraft til social dumping. Selv om de fleste havde styr på tilladelserne under vores besøg, er syv sager om ulovligt arbejde syv for mange,” siger Kjeld Farcinsen.

 

Arbejdsgiverne efterforskes nu af Udlændingekontrolsektionen.

 

Generelt risikerer de bøder på mellem 10.000 og 50.000 kroner pr. ulovligt beskæftigede udlænding pr. påbegyndt måned. Bøden er i nogle tilfælde endnu højere, og i særlige tilfælde kan en overtrædelse resultere i en fængselstraf.

 

 

Københavns Politi har følgende råd til dem, der ansætter udenlandsk arbejdskraft:

 

  • Det er primært arbejdstagerens nationalitet, der har betydning for, om der kræves arbejdstilladelse
  • Nationaliteten fremgår normalt ikke af kørekort, skattekort, sundhedskort og lignende
  • Nationaliteten fremgår af et pas eller et særligt nationalt identitetskort, så sørg for altid at se et af disse eller en dansk arbejdstilladelse ved ansættelsen af udenlandsk arbejdskraft
  • HUSK: Opholdstilladelser, opholdskort eller fremmedpas udstedt i andre EU-lande giver som udgangspunkt ikke ret til at arbejde i Danmark
  • Er du i tvivl, så kontakt SIRI eller læs mere på https://www.nyidanmark.dk/da
LÆS OGSÅ:  Anholdt for ulovligt arbejde

 

Arbejdsgivere risikerer:

 

Bøder fra 10.000 til over 50.000 kr. pr. påbegyndt måned pr. ulovligt beskæftigede udlænding, eller i særligt alvorlige sager fængsel.

 

Udenlandske borgere risikerer:

 

Bøde og udvisning i to år eller fængsel og udvisning i seks år

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)