Ugens varmluftsballon: Marokko

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tager i dag hul på et to dage langt besøg i Marokko. Besøget har til formål at udvide samarbejdet og måske åbne mulighed for et modtagecenter i det nordafrikanske land.

Den danske regerings politik er meget klar. Vi arbejder for at få etableret et modtagecenter i tredjelande som en del af et mere humant, mere retfærdigt migrationssystem”, siger Jeppe Kofod.

Hver uge sender regeringen en ny varmluftsballon. Først var det Rwanda, derefter Etiopien og nu Marokko. Regeringen tager på charmeture i afrikanske lande for at overtale dem til at huse en asyllejr.

Men som regeringen selv har indrømmet, handler det reelt ikke om at finde et afrikansk land, der går med til at etablere et dansk modtagecenter, men om en smart branding-kampagne, som skal afskrække potentielle migranter fra at søge asyl i Danmark.

Det er den eneste strategi, regeringen reelt kan følge, for når det drejer sig om udlændingepolitik, kan man i Danmark ikke stramme mere. Danmark er nemlig bundet af EU, FN og de indgåede internationale konventioner og er for længst gået til stregen.

Ganske som det kunne forventes er Folketingets lov, som på sigt skal muliggøre modtagecentre for asylansøgere i tredjelande, blevet kritiseret i skarpe vendinger af EU-Kommissionen.

Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl”, lød det fra Adalbert Jahnz, der er talsmand for EU-Kommissionen.

Også EU-kommissær Ylva Johansson har afvist loven og FN har også kritiseret den i skarpe vendinger.

Bundlinjen er, at regeringens charmeoffensiv ikke er andet end indenrigspolitisk symbolpolitik, der handler om at bilde danskerne ind, at regeringen fører en benhård udlændingepolitik, selv om den i realiteten ikke gør det.

Vi vil lade læserne gætte, hvilket afrikansk land Danmarks udenrigsminister vil besøge i næste uge.

André Rossmann