Våben mod passiv rygning stopper skimmelsvamp

I de senere år har udviklingen indenfor luftrens medført, at teknologien ofte implementeres som effektivt våben mod bekæmpelse af passiv rygning. Nu er turen kommet til kampen mod skimmelsvamp.

Skimmelsvamp er en samlet betegnelse for bittesmå svampe, der vokser på jord og plantedele i naturen. Det er en både naturlig og uundværlig del af naturens kredsløb. Skimmelsvamp i en bygning er imidlertid et faresignal, der vidner om et dårligt og usundt indeklima. Det kommer typisk til udtryk som grønne, sorte, brune eller hvide pletter eller skjolder, men kan også sidde, hvor man ikke umiddelbart kan se dem, f.eks. bag tapetet.

Flere af skimmelsvampene er voldsomt giftige og kan forårsage en lang række alvorlige bivirkninger, særligt daglig eksponering for sporer vil resultere i sygedage og kan forårsage udvikling af allergi. Giftvirkningen stammer fra svampesporer der løsrives/udstødes fra både døde og levende dele af skimmelsvampen, hvirvles op i luften og indåndes herefter.

Som Sundhedsstyrelsen selv formulerer det:

”Et dårligt indeklima kan medføre uoplagthed, træthed, hovedpine, irritation af slimhinder i øjne, næse, svælg og luftveje, men kan også være årsag til eller forværre alvorlige sygdomme. Udsættelse for skimmelsvampe kan desuden medføre overfølsomhedsreaktioner og ved gentagen udsættelse kan der udvikles allergi, som typisk viser sig som astma og allergisk snue eller høfeber.”

Luftrens designet til hospitaler er en effektiv løsning
Man har i mange år ment, at udluftning og hyppig rengøring kan imødegå udfordringen med skimmelsvamp. Det er da også korrekt, at god rengøring vil reducere mængden af støv, som også indeholder sporer af skimmelsvampe. Ved almindelig rengøring kan man også fjerne lidt skimmelvækst i en vinduesramme eller på fugerne i badeværelset. Men tal og analyser fra Teknologisk Institut viser, at almindelig rengøring ikke er tilstrækkeligt, når er er udbredt vækst af skimmelsvampe på materialeoverflader i en bolig. Det er her hvor den moderne luftrensteknologi fra sundhedssektoren kan bidrage.

Det viser sig nemlig, at det særligt er de medicinske luftrensere – blandt andet benyttet ved nylig gennemført EU Udbud hos Næstved Kommune for at beskytte ansatte mod passiv rygning – der er særdeles velegnet til at bekæmpe dannelse samt spredningen af skimmel.

De medicinske luftrensere der er konstrueret til forholdene på hospitaler, og til at bekæmpe og reducere spredningen af bakterier og vira, viser sig nemlig ekstremt effektive til at fange skimmelsporer ved at rense og recirkulere luften, hvilket forhindrer dem i at formere og sprede sig. En løsning, der kan være særlig velegnet til at sikre ordentligt og sundt indeklima i en krisetid.

Lavere temparatur skaber mere skimmelsvamp
Den nuværende energikrise har medført at offentlige bygninger bliver holdt på en lavere temperatur end normalt. 19 grader er termostaterne indstillet til de fleste steder. Lavere temperaturer er en god idé i forhold til at spare penge, men det betyder desværre bedre vækstbetingelser for bl.a. skimmelsvamp.

Særligt skoler og daginstitutioner er kendt for i forvejen at have udfordringer med skimmel, hvor tidligere undersøgelser har vist, at 4 ud af 5 klasselokaler potentielt kan være plaget af skimmel.

Flere kommuner og forsikringsselskaber har nu fået øje på at man nu med den rette løsning indenfor luftrens kan  kontrollere spredningen af luftbårne skimmelsvampe til andre overflader samt tillige forhindre at der opstår udfordringer med skimmel i første omgang. Blandt andet har Århus Kommunes Børne og Ungdomsforvaltning vurderet at 38 ud af 43 skoler kunne have glæde af luftrens, ikke bare som supplement til ventilationen og for at skabe et ordentligt indeklima der sikrer eleverne de bedste læringsforhold, men også for at beskytte mod netop skimmel og spredning heraf.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)